Antti Vuorivirta
markkinointipäällikkö,
SLO Oy
7.5.2018

Smart citystä on puhuttu jo monta vuotta mutta mistä siinä on kyse? Lyhykäisyydessään älykäs kaupunki on palvelualusta.

Kaupungeissa on paljon huomaamatonta älyä. Katsotaanpa pinnan alle: Sähköverkkoa on automatisoitu, jotta vikatilanteisiin voidaan reagoida nopeasti. Älypuhelimista löytyy interaktiivisia bussisovelluksia ja laajakaista on jo kotien perusvarustusta. Vain muutaman mainitakseni.

Mutta. Jostain syystä rakennusautomaatiossa käytetään suljettuja järjestelmiä. Talotekniikkaa, kuten ilmanvaihtoa, ohjaa perinteinen RAU-järjestelmä ja muun tekniikan käyttäjärajapintana toimii perinteinen kytkin. Jos päädytään automaatioratkaisuun, siihenkin valitaan suljettu järjestelmä. Kun järjestelmä ei ole yhteensopiva eri toimittajien laitteiden kanssa, markkinoiden parhaita ominaisuuksia ei saada käyttöön.

Avoin rajapinta antaa liikkumavaraa kaikille. Asiakas voi valita käyttötarkoitukseen sopivimmat tuotteet. Esimerkiksi ovipuhelimet voivat tulla yhdeltä toimittajalta, kalusteet toiselta ja käyttöpaneelit kolmannelta. Vierailin hiljattain Frankfurtin Light + Building messuilla. Erityisesti mieleeni jäi, että avoimia rajapintoja hyödyntäen myös perusrakentamisen ulkopuoliset valmistajat pääsevät älykotimarkkinoille. Fiksun tuntuista, miksi avoin rajapinta ei silti tahdo yleistyä?

Asiat nytkähtävät yleensä paremmin eteenpäin, kun kaupungit ja kunnat ottavat aktiivisesti osaa. Helsingin kaupunki on edelläkävijä avoimen taloautomaation saralla. Kaupunki otti jo vuonna 2012 käyttöön älykkäitä energiajärjestelmiä koskevat tontinluovutusehdot: Kalasataman alueen rakennuksissa saa käyttää vain avointa teknologia, kuten KNX:ää.

Kannanotto on huomioitu. Kalasataman älykäs kaupunginosa on voittanut kansainvälisessä KNX Award -kilpailussa omassa sarjassaan ensimmäisen palkinnon. SLO Oy onnittelee Helsinkiä hienosta päätöksestä sekä kansainvälisen KNX Award 2018:n voitosta. Toivottavasti näin näyttävä ulostulo edesauttaa avoimen rajapinnan yleistymistä.

Uusi System Access Point SAP/S.3

ABB-free@home-järjestelmän sydän päivittyi Jotta voidaan olla varmoja, että uusien palvelujen ja laitteiden määrän nousun myötä järjestelmän ns. hermokeskuksen toiminta pysyy nopeana ja luotettavana on ABB tuonut markkinoille uuden System Access Point-laitteen. Mitä muutoksia kotona pitää tehdä? Mikäli kodissa on vanha System Access Point, niin tarvetta uuden laitteen hankkimiseen ei ole. Vanha laite pysyy tuettuna. Ainoastaan mikäli vanhaan järjestelmään lisätään uusia tuotteita, niin että 64:n laitteen raja ylittyy, joudutaan vaihtamaan System Access Point uuteen. Varmuuskopiot ovat yhteensopivia uuden laitteen kanssa, joten mahdollisen vaihdon yhteydessä järjestelmän määrittelyjä ei tarvitse tehdä uudestaan. Löydät lisätietoja ABB:n Access Pointista >> täältä << Osta verkkokaupasta Löydät tuotteen Liitäntäportti - SAP/S.3 free@home (Snro 2814617) SLO:n verkkokaupasta. Voit kysyä lisätietoja myös SLO-myyjältäsi! Mitä uutta? 150 free@home laitetta langallista ja/tai langatonta yhteensä vapaassa suhteessa uusi pienempi kotelo ulkoinen teholähde helppoon asennukseen kolme sijoitusvaihtoehtoa seinälle pöydälle DIN-kiskoon USB portit uusia ominaisuuksia varten 2,4 Ghz ja 5 Ghz Wifi Uusi tehokkaampi prosessori tulevaisuuden toiminallisuuksia varten Mitä samaa? free@home langallinen väylä free@home langaton väylä SAP oma langaton verkko käyttöönottoa varten Suorituskyvyn parannus 400Mhz yksiytiminen prosessori -> 1,2 Ghz tuplaydin prosessori i 128 Mb RAM ->512 Mb RAM [siteorigin_widget class="SiteOrigin_Widget_Image_Widget"][/siteorigin_widget][siteorigin_widget class="SiteOrigin_Widget_Image_Widget"][/siteorigin_widget]

SLO kävi Porin asuntomessuilla:

Sujuvan arjen raaka-aineena moderni sähköistys

Energiankäytön tehostaminen edellyttää automaatiota

Energiasektorilla muutos on väistämätön