Monipuolista palvelua käytettiin myös Baltic Connector Oy:n kaasukompressoriaseman rakennustyömaalla Inkoossa

Suomenlahdella meren pohjassa kulkee 77 kilometriä pitkä Balticconnector-kaasuputki, joka yhdistää Suomen ja Viron kaasuverkot vuoteen 2020 mennessä. Putki alkaa kummassakin maassa kaasukompressoriasemalta, joka Suomen päässä sijaitsee Inkoossa. Projektin toteuttaja on Baltic Connector Oy ja SAIPU Oy projektin rakennussähköurakoitsija. SLO on menossa mukana toimittajana ja palveluntarjoajana. Lue kirjoituksesta, kuinka SLO:n verkkokauppaan avatulla projektikohtaisella tilillä hallinnoidaan tarvikehankintoja ja laskutusta.

Monipuoliset jakelureitit parantavat energiaturvallisuutta

Kaasuputki on EU:n hanke, joka mahdollistaa Baltian maiden ja Suomen kaasumarkkinoiden yhteen liittämisen ja Suomen yhdistymisen EU:n energiamarkkinoihin. Hankkeen yhtenä tavoitteena on parantaa Suomen ja Itämeren alueen energiaturvallisuutta sekä edistää huoltovarmuutta.

SAIPU valittiin kilpailutuksella rakennussähköurakoitsijaksi ja sopimus Baltic Connector Oy:n kanssa allekirjoitettiin kesällä 2018. Eurooppalaisestikin merkittävä projekti suunniteltiin tarkasti ja rakennussähköurakointi alkoi vuoden 2018 lopulla. SLO valittiin kilpailutuksella projektiin sähkötarvikkeiden toimittajaksi. SLO:lta tulee projektikohteeseen kaapelit, kaapelihyllyt, valaisinripustuskiskot ja valaisimet. Tuotteiston toimitusaikataulu suunniteltiin ja verkkokaupan käyttötapa mietittiin projektin tarpeiden mukaan.

Verkkokaupan tili yhdistää sovitut hinnat ja projektit

Mikä tekee verkkokaupasta Inkoon projektissa erityisen, on sen käyttötapa. Äkkiseltään itsestään selvältä ja ehkä jopa arkiselta vaikuttava palvelu - verkkokauppa - onkin monipuolinen ja mukautuva projektityökalu.

Heti yhteistyön vahvistuttua SLO:n verkkokauppaan avattiin projektikohtainen asiakastili, joka on itsenäinen urakoitsijan omasta asiakastilistä. Tätä toimintamallia käyttävät etenkin suuret toimijat, joilla on samanaikaisia työmaita ja hankintojen tulee kohdistua sovituilla hinnoilla oikeille projekteille.

Erillinen työmaatili sopii kaasukompressoriaseman rakennusprojektiin, koska verkkokaupan käyttäjiä on rajatusti. Käytännössä isot tilaukset tekee projektipäällikkö ja pienempien tavaroiden hankinnasta vastaa työmaan kärkimies. SAIPUn projektipäällikkö Jaakko Uutela kehuu, että SLO:n kanssa projektikohtainen laskutus saatiin sovittua erittäin sujuvasti.

- Verkkokauppa on paikoittain soittamista nopeampi tapa tilata.
Jaakko Uutela, projektipäällikkö SAIPU Oy.

Verkkokauppa kevensi työmaavarastointia

Verkkokauppa on auttanut SAIPUa tehostamaan myös varastointia. Aikaisemmin SAIPU käytti enemmän omia työmaavarastoja, mutta on SLO:n kanssa asioidessaan voinut luopua osasta varastoja, koska tilaaminen on verkkokaupan kautta helppoa ja toimitukset laadultaan hyviä. Kun yleisimpiä tuotteita saa jo seuraavaksi päiväksi, kaasukompressoriaseman työmaallakin on riittänyt pienimuotoinen varastointi.

Yhteistyön juuret ulottuvat 1980-luvulle

Nykyinen SAIPU on yksi SLO:n vanhimpia asiakkuuksia.  Yhteinen tekeminen on alkanut jo 1980-luvulla silloisen Sähköpalvelu Oy Timo Kurjen kanssa, josta vuosien saatossa tuli osa Hartela Talotekniikkaa. Yritykseen kuului lisäksi Turun Valo ja Voima Oy ja Saipu Oy. Näiden kolmen yritysten fuusioituessa vuonna 2014 syntyi nykyinen SAIPU Oy, jonka kanssa SLO tekee yhteistyötä.

Tutut myyjät ovat tekemisen vankka kivijalka

Luottamukselle rakennettu, pitkä asiakassuhde luo tukevan perustan SAIPUn ja SLO:n yhteistyössä. Asiakasvastaavana toimii Konalan myymälän myyntipäällikkö Jorma Heijari 30 vuoden työkokemuksella ja valaisinasioissa SAIPUa palvelee avainasiakasmyyjä Mikael Schmidt. ‑Kun on tuttuja henkilöitä, tiedän heti keneen ottaa yhteyttä kysymysten kanssa, kiteyttää Jaakko.

Vuosien aikana vahvaksi muodostunut asiakassuhde on auttanut Inkoonkin projektissa oikeiden ratkaisujen löytämistä. Kaasuasemalla on esimerkiksi räjähdysvaarallisia tiloja ja tämä on täytynyt huomioida tuotevalinnoissa ja rakentamisessa. Asiakkaansa tuntevan myyjän on helppo suositella oikeita ratkaisuja.

Jaakon kolme vinkkiä kansainvälistä projektia suunnittelevalle

  1. Huomioi toimitusajat suunnittelussa.
    Toimitusajat tuotteilla voivat olla pitkät. Erityisesti valaisimien kanssa voi tulla yllätyksiä.
  2. Huomioi projektikohteen erityispiirteet.
    Kaasuasemalla on räjähdysvaarallisia tiloja ja tämä on täytynyt huomioida suunnittelussa, ratkaisuissa ja tuotevalinnoissa.
  3. Isoissa urakoissa mieti vastuujako ja huolehdi avoimesta kommunikaatiosta.
    Kun samaa urakkaa tekee useampi urakoitsija, syntyy tekemisessä helposti päällekkäisyyksiä. Vältä kaksinkertainen työ hyvällä kommunikaatiolla.

Kuka?

Jaakko Uutela
projektipäällikkö
SAIPU Oy
Aloittanut SAIPUlla v.2015

 

Jorma Heijari
myyntipäällikkö
SLO Oy
Työvuosia SLO:lla 30

Kaasuputken tekniset tiedot

Putken halkaisija                          500mm

Käyttöpaine                                  30-80 bar

Putkimateriaali                             Hiiliteräs, sisältä epoksimaalattua ja ulkopuolelta polyeteenipinnoitettua

Maanalainen, peitesyvyys            1,1-1,4m

Korroosiosuojaus                          Katodisuojaus, joka käsittää kaksi anodikenttää

Mikä yritys?

SAIPU Oy

  • Vuonna 2018 liikevaihto 40 miljoonaa euroa.
  • Noin 200 työntekijää.
  • Alan suurimpia toimijoita.
  • Helsingin sähköyksikössä noin 60 omaa asentajaa. Helsingissä sähkö- ja LVI -yksiköt.

 Baltic Connector Oy

  • Perustettu toteuttamaan Suomen osuutta Suomen ja Viron välille rakennettavasta Balticconnector-kaasuyhdysputkesta.
  • Balticconnectorin on tarkoitus valmistua vuoteen 2020 mennessä.

Teksti:
Marja Apunen-Mäkelä
SLO Oy
Kuva:
Minna Juvonen / SLO Oy. Infograafi: Marja Apunen-Mäkelä

Valaistuksen elinkaarikustannukset minimiin valaisinohjaustekniikan avulla

Vantaan kaupunki saneerasi Tikkurilan keskustassa sijaitsevan, tyhjilleen jääneen 90-luvun kiinteistön moderniksi toimistotilaksi.

SG Install -asennuskaluste sisältää värikoodatut pikaliittimet, joilla Riihimäen kerrostalokohteen asennustyö sujui ketterästi

Riihimäellä lähelle hyviä ulkoilumaastoja ja kulkuyhteyksiä valmistui KVR-urakkana uudisrakennuskohde. Kerrostalohuoneistoihin tuli SG Armaturenin HeatReg -yhdistelmätermostaatit sekä asennusystävällisiä Install -sarjan tuotteita. Sähköurakoinnin toteutti Soneparin asiakas, Suomen Sähköturva Oy

Tukkurin rooli on moninainen: Oulun sairaalaan räätälöitiin riviliitinkotelo

Oulussa rakentuu turvallisia, terveellisiä ja toimivia hoitotiloja, kun yliopistollisen sairaalan rakennuskantaa päivitetään. Uuden sairaalan B-rakennuksen toteutuksesta vastaavassa allianssissa sähköurakointia toteuttaa Caverion Suomi Oy, jonka aloitteesta räätälöitiin riviliitinkotelo erityisen avoimella yhteistyöllä Spelsberg Oy:n ja Soneparin (aikaisemmin SLO) kanssa.