3D-tulostamisesta saattaa monelle tulla edelleen mieleen esimerkiksi pienoismallien tai prototyyppien valmistus, mutta nykyisin jopa valaisimia voidaan 3D-tulostaa massatuotantona, kuten ripustusjohtovalaisimia, riippuvalaisimien varjostimia ja kiskoon asennettavia kohdevalaisimia.

Räätälöitäviä valaisimia jopa massatuotantona

3D-tulostettavan valaisimen suunnitteluprosessi käynnistyy Internetin suunnittelutyökalussa, jossa valitaan ensimmäiseksi valaisintyyppi ja asennustapa. Lisäksi työkalussa on valittavissa mm. asennusaukon koko, värilämpötila, valovirta, liitäntälaite, ohjaukset, kaapelointi sekä varjostimen muoto, väri ja viimeistely.

Tehtaalla valaisimelle luodaan G-koodi, joka on ikään kuin tulostettavan valaisimen resepti, jolla 3D-tulostin ohjelmoidaan. Tulostimen tulostuspää tulostaa valaisimen kerros kerrokselta polykarbonaattifilamentista eli eräänlaisesta polykarbonaatista valmistetusta säikeestä, minkä jälkeen valaisin kovettuu lopulliseen muotoonsa.

Tehtailla on käytössä useita ja erikokoisia 3D-tulostimia, joita käytetään joko pienempien valaisinosien tai kokonaisten riippuvalaisimien varjostimien tulostamiseen. Näin ollen 3D-tulostusteknologia mahdollistaa sekä valaisimien massatuotannon että yksittäisten valaisimien valmistuksen – ja vielä nopealla aikataululla.

Vihreämpi vaihtoehto

3D-tulostamisen merkittäviä etuja ovat muun muassa matalammat hiilidioksidipäästöt, sillä 3D-tulostettu valaisin painaa vain kaksi kolmasosaa yleisin tuotantomenetelmin valmistettuun valaisimeen verrattuna, mikä pienentää tuotteen toimituksen hiilijalanjälkeä jopa kolmasosalla. Lisäksi toimitusmatkakin on lyhyt, sillä 3D-tulostustehtaita on myös Euroopassa.

Toinen tärkeä vihreä etu on, että valmistusmenetelmä tukee kiertotaloutta, ja 3D-tulostetuissa valaisimissa käytetäänkin 100-prosenttisesti kierrätettävää polykarbonaattia. Valaisimissa käytetty polykarbonaatti on usein myös osittain kierrätetty erinäisistä lähteistä, esimerkiksi teollisuuden öljyjätteistä, kalastusverkoista, vanhoista CD-levyistä ja uusiutuvista lähteistä, kuten kasviperäisistä öljyistä. Tämän lisäksi virheelliset valaisimet voidaan tulostaa uudelleen.

Kun valaisimet ovat tulleet käyttöikänsä päähän, niiden purkaminen ja kierrättäminen on helpompaa, sillä 3D-tulostetuissa valaisimissa ei käytetä ollenkaan ruuveja, maalia tai liimaa. Näin ollen tuotantomenetelmässä syntyy vähemmän jätteitä ja on siten kokonaisuudessaan vihreämpi.

3D-tulostaminen ei ole immuuni alan haasteille

Vaikka 3D-tulostusteknologialla on monia etuja, valmistusmenetelmällä on myös joitakin haasteita. Esimerkiksi tulostimen liian nopea tulostus ja polykarbonaattifilamentin ylikuumentuminen voivat hajottaa valaisimen valmistuksen aikana. Lisäksi 3D-tulostamisella ei voida toistaiseksi valmistaa teräväkulmaisia valaisimia, kuten LED-paneeleita. 3D-tulostusteknologialla ei pystytä myöskään valmistamaan valaisimen komponentteja, vaan ne tilataan muualta. Tämän vuoksi 3D-tulostettavien valaisimien valmistus voi yhtä lailla kärsiä globaalista komponenttipulasta.
3D-tulostettuja valaisimia voidaan siis valmistaa paitsi massatuotantona, mutta ne tarjoavat joustavasti räätälöitävyyttä yksittäisiin tarpeisiin. Vaikka teknologialla on omat haasteensa, se on jo nykyisin merkittävä valmistusmenetelmä, joka ei ole vielä saavuttanut täyttä potentiaaliaan.

Tietoisku

EU:n RoHS-direktiivi poistaa pienoisloisteputket pian markkinoilta. Philipsin 3D-tulostetuilla alasvaloilla voidaan helposti korvata perinteiset alasvalot saneerauskohteissa, sillä 3D-tulostetut alasvalot voidaan valmistaa millin tarkkuudella katon asennusaukkoihin sopiviksi.

Signify
Teksti:
Susanna Surakka & Jane Behm, Signify Finland Oy
Kuva:
Signify

Pixer LED – nykyaikaisen työympäristön valaistukseen

Pixer LED on tehokas ja matalan kiusahäikäisyn (UGR19) omaava toimistovalaisin.

Loistelampun vaihtajan kolmen kohdan tarkistuslista

Kaikki loistelamput ja -putket poistuvat markkinoilta. Pienoisloistelamput poistuivat markkinoilta 24. helmikuuta ja loisteputket 24. elokuuta 2023 RoHs-direktiivin uusien rajoitusten myötä. Päivitä kohteesi nyt uuteen teknologiaan.

SLO testasi Schneider Electric Wiserin ja Gatewayn yhdistelmää

Kaksi slolaista ottivat ja asensivat Schneiderin Wiserin omaan kotiinsa. Näin saimme hyvän yhteenvedon käyttökokemuksista kahdelta asiantuntijalta. Testiasennukset paljastivat muun muassa, että Wiserin kaveriksi kannattaa hankkia Gateway. Lue kirjoituksesta, mitä muuta hankintapäällikkö Niko Kyösti ja tekninen asiantuntija Rauno Huikari oppivat Wiseristä testauksissaan.