Uuden 5G-mobiiliverkon rakentaminen lähtee liikkeelle todennäköisesti kesän 2019 jälkeen

Kiinteistöjen rakentamisessa uusiin taajuuksiin kannattaa valmistautua jo nyt. Teknisesti 5G mahdollistaa suuremmat datan määrät pienemmällä viiveellä - eli silloin pystytään tarvittaessa reagoimaan reaaliajassa saatuun tarkkaan informaatioon. Verkossa olevien laitteiden määrä lisääntyy myös huomattavasti, koska monenlaiset anturit keräävät ja lähettävät tietoa.

Korkeampi taajuus tuo uusia haasteita

Ensimmäiset jaetut 5G-luvat ovat 3,5 GHz:n taajuusalueelle ja vielä korkeampia taajuuksia on tulossa. Korkeammalla taajuudella saadaan tiedonsiirtoon enemmän kaistanleveyttä. Signaalin kantomatka on silloin kuitenkin lyhyempi, minkä vuoksi tukiasema-antenneja pitää olla 5G-verkossa nykyistä tiheämmin.

Toinen tekninen haaste on 5G-signaalin heikompi materiaalien läpäisykyky, minkä vuoksi kiinteistöissä riittävä kuuluvuus edellyttää sisäkuuluvuutta parantavia ratkaisuja.

Jo nykyään julkisissa tiloissa verkon kuuluvuus varmistetaan rakentamalla erikseen mobiiliverkolle kiinteä sisäverkko (passiivinen antenniverkko). Enenevissä määrin niitä rakennetaan myös asuinkerrostaloihin, koska energiatehokkaat rakennusmateriaalit estävät langattomien signaalien kuuluvutta sisätiloissa.

Yksi sisäkuuluvuusverkko palvelee useita taajuuksia

Asuinkerrostaloissa on useiden teleoperaattorien asiakkaita, joita voi palvella yksi sisäverkko, johon kytketään usean operaattorin taajuudet. Verkonrakentamiseen tarvitaan aina mukaan teleoperaattorit, sillä heidän toimestaan tuodaan sisäverkkoon signaali toistimella tai tukiasemalla.

Tuleva 5G-teknologia voidaan huomioida jo nyt kiinteistöjä suunniteltaessa ja rakennettaessa. Verkon materiaaleista kaapelit toimivat korkeammilla taajuuksillakin, mutta muissa komponenteissa, kuten esimerkiksi antenneissa tai jakajissa, on teknisiä rajoituksia. Kun verkkokomponenttien tekniset ominaisuudet mahdollistavat yli 3,5 GHz taajuudet, voidaan olla varmoja, että tuleva 5G-verkko toimii myös kiinteistön sisällä.

Verkon rakentamisen ohjeita löytyy Sähkötiedon ST-kortista ja Rakennustiedon RT-kortista. Orbikselta saat kattavat ratkaisut ja alan osaamista aina suunnittelusta asennukseen yhteistyössä kumppaniverkoston kanssa. 5G-yhteensopivat tuotteet ovat saatavissa SLO:n kautta.


Teksti: Orbis Oy

5G yhteensopivat tuotteet

Klikkaa sähkönumerosta verkkokauppaan!

7206796
7206726

 

7206797
7206727
0203304
0203302
7417621
7215858
7206695
7417622
7417623
7417620
7206799
7417629
7206798

Kuuntelemisen ja kertomisen taito

Suomalainen sähköverkkorakentamisen toimiala on kapea ja "ennen vanhaan" työpaikkoja vaihdettiin verkkaisesti. Toimiala on kuitenkin kokenut tässä suuren muutoksen. Yhä harvempi on enää koko uraansa vain yhden työnantajan palveluksessa. Kun ihmiset liikkuvat, myös tietoa siirtyy yrityksien hyödynnettäväksi.

ETD Pölysulku LC adapteri helpottaa asennusta

ETD Pölysulku™ LC adapterit nopeuttavat ja varmistavat verkon asennusta ja ylläpitoa.

Haaroituskaappeja – jakokaappeja. Miten valitsen?

Maakaapeliverkkojen rakentaminen on siirtymässä 20 kV kaapeloinnista myös 0,4 kV maakaapeliverkon rakentamiseen.