Mittavaa esiintymää operoi Agnico Eagle Finland Oy

Kun matkaetäisyydet ovat suuria, luotettava yhteistyökumppani voi olla jossain tilanteissa kultaakin arvokkaampi. Lue, miten SLO:n ja Agnico Eaglen yhteistyö rakentui vahvalle pohjalle.

Noin 200 000 unssia tuotettua kultaa vuodessa

Maanalainen kaivos

Lapissa on perinteisesti eletty luontaistaloudesta. Lapin luonto houkuttelee alueelle turisteja ja Kittilästä on kehittynyt suosittu matkakohde. Näiden lisäksi alueella on kaivosteollisuutta.

Euroopan suurin kultaesiintymä toi alueelle vuonna 2005 Agnico Eaglen, kanadalaisen kaivosyrityksen, joka työllistää 480 lappilaista. Kullan vuosituotantomäärä liikkuu noin 200 000 unssissa ja kaivostoiminnan on ennustettu kestävän vähintään vuoteen 2035 asti. Nyt matkailu, kaivostoiminta ja luontaistalous elinkeinoina toimivat rinnakkain Lapin jylhissä maisemissa.

– Luotettavuus on tärkeintä, mitä SLO voi meille antaa.
Erkki Nevanperä, Agnico Eagle

Louhittu malmi muuttuu kullaksi

Kaivos on monimuotoinen toimintaympäristö. Malmia louhitaan syvälle peruskallioon porautuneena. Monen työvaiheen jälkeen kulta valetaan harkoiksi.

Olosuhteet ovat sähkölaitteistolle ja kaapeloinnille haastavat. Kaivoksessa on kondensaatiota, räjäytysten aiheuttamia tärinöitä, rikastamossa käsitellään kemikaaleja ja tietyillä prosessialueilla laitteisiin kohdistuu kuumuutta. SLO:n myyjän asiantuntijuudella ja osaamisella on tuotteiston valinnassa avainasema. – Etsimme SLO:n myyjän kanssa kuhunkin käyttötarkoitukseen parhaimmat tuotteet, kertoo Erkki Nevanperä, Electrical General Supervisor Agnico Eaglelta.

Kullanvalua

Kaivoksella käytettävästä tuotteistosta kolme suurinta kategoriaa ovat kaapelit, asennustarvikkeet ja vakio- sekä työmaakeskukset. Eniten kaivokselle menee keskijännite- ja voimakaapeleita sekä erikoiskaapeleita haastaviin toimintaympäristöihin. Asennustarvikkeista eniten menee kaapelihyllyjä ja voimapistokkeita. Näiden lisäksi SLO toimittaa mm. PJ-komponentteja, logiikkojen moduuleja, taajuusmuuttajia, mittalaitteita ja työkaluja.

Yhteistyötä lähes kymmenen vuoden ajan

SLO:n ja Agnico Eaglen yhteistyö alkoi kesällä 2010. Kunnioitus ja luottamus ovat Agnico Eaglen arvoja, joiden pohjalle yhteinen tekeminen on rakennettu. Vuosien varrella asiakkaan ja toimittajan välille on kehittynyt vahva side.

Nevanperä on tyytyväinen SLO:n toimintatapaan. -Tuotteet vastaavat tarpeita ja saamme tarjoukset sujuvasti, summaa Erkki. – SLO reagoi nopeasti ja tasalaatuisesti yllättäviinkin tilanteisiin. Tämä helpottaa selvästi Agnico Eaglella arkea.

Yhteistyön vahvuus syntyy jokapäiväisestä ja jatkuvasta työstä, jonka tavoitteena on löytää toimivin ratkaisu eri työvaiheisiin. SLO:n ja Kittilän kaivoksen välisessä toiminnassa tärkeässä roolissa on avainasiakasmyyjä, joka omalla vastuullisella toiminnallaan luo perustan toimivalle asiakassuhteelle. Asiakassuhde ei kuitenkaan perustu pelkkään henkilökemiaan. SLO:n onnistumista tarkastellaan lukujen kautta ja mittarina käytetään ostojen toimitusaikaseurantaa.

SLO on Erkin mukaan luotettava, jolloin asiakkaan on helppo ja turvallinen toimia. – Tältä pohjalta yhteistyötä on hyvä jatkaa, linjaa Erkki.

 

Näitä SLO -palveluita Kittilän kaivoksella on käytössä

Tuotteiden valikoiminen projekteihin: Valinnassa huomioidaan kaivostoiminnan erityispiirteet ja vaativa toimintaympäristö

Asiakasvarastot: Kittilän kaivoksella on käytössä kaksi SLO:n asiakasvarastoa

Toimitus: Tuotteet tulevat normaalitoimituksella kaivokselle

 

Kuka?

 

Erkki Nevanperä
Electrical General Supervisor
Agnico Eagle Finland Oy
Esa Koskinen
Myyntipäällikkö
SLO Oy

Kuvat: Agnico Eagle Finland Oy

Teksti:
Marja Apunen-Mäkelä
markkinointisuunnittelija
SLO Oy
Kuva:
Agnico Eagle Finland Oy

Leca Finland Oy päivitti valvontajärjestelmänsä

Uudistustarpeet kartoitettiin SLO:n teknisen asiantuntijan johdolla Leca Finland Oy:n Kuusankosken kevytsoratehtaalla valmistetaan keraamista leca-soraa. Tuotetta voidaan käyttää monipuolisesti mm. harkkojen raaka-aineena, geokohteiden kevennyksissä, kattorakenteissa eristeenä, routaeristeenä perustuksissa, sekä kapillaarikatkona maanvaraisissa rakenteissa. Tehdas pyörii vuoroissa ja kerralla prosessista vastaa neljä työntekijää. Tuotantoa valvotaan kahdesta valvomosta ja lastausta kolmannesta valvomosta. Hyvälaatuinen kuva on häiriöttömän tuotannon kannalta tärkeää. Leca Finland Oy kameravalvontajärjestelmän päivitys tuli ajankohtaiseksi, sillä tekniikka oli ajan saatossa osittain vanhentunut ja varaosien hankinta lähes mahdotonta. Laajentaminenkin muuttui hankalaksi, koska komponentteja ei ollut enää tarjolla. SLO:n asiantuntijan avulla kartoitettiin kokonaistarve Leca Finland Oy:n sähkö- ja automaatioasentaja Mika Tötöllä on tekniset valmiudet tehdä muutokset itse, mutta hän tarvitsi tuekseen asiantuntijan tietämystä ja osaamista siitä, millä laitteilla muutostyö kannattaa tehdä. Apuun pyydettiin SLO:n tekninen asiantuntija, joka kartoitti tehtaan nykytilanteen. Parin tunnin tehdaskierroksen aikana hahmottui kokonaiskuva uudistustarpeesta. Yhteistyössä luotiin suunnitelma uudesta teknisestä toteutuksesta. Siinä kaikki vanhat toiminnot siirrettiin uuteen järjestelmään mahdollisimman pienin muutoksin ja lisättiin pari uutta kameraa. Nämä laitteet valittiin täydentämään suunnitelmaa Hybriditallentimet. Vanhat kamerat päätettiin säilyttää ja kokonaisuuteen lisättiin hybriditallentimia, vaikka tarvetta kuvien tallentamiseen ei ollut. Näin varmistettiin se, että tarvittaessa kamerat voidaan tulevaisuudessa vaihtaa uusiin IP- tai HD-TVI -kameroihin. Hybriditallentimet valittiin, koska niiden tekninen toteutus on yksinkertainen. Ethernet -muuntimet signaalien muuntamiseen. Valikoimaan tuli muuntimet valokuidulle, USB- ja HDMI-signaalille ja langaton WLAN-linkki. Asiakas hankki itse näytöt, joilla kasvatettiin kuvasuhdetta ja saatiin parempi kuvanlaatu kameroista. Kokonaisuuteen mukaan tulleet uudet IP-kamerat liitettiin suoraan LAN-verkkoon, jotta kamerakuvaa voi katsella mistä vain. Kytkimet muuntimien ja tallentimien liittämiseen. Tarvittavat laitteet löytyvät SLO:n lähiverkonlaitteiden valikoimasta. Temppuileva USB -kaapeli vaihtui parikaapelimuuntimeen Projekti eteni suunnitelmien mukaan. Ainoa ongelma tuli 12 metrin USB-jatkojohdon kanssa, joka ei toiminut tallentimen kanssa. Tämäkin ratkesi, kun oikkuileva jatkojohto vaihdettiin parikaapelimuuntimeen. Analogisilla kameroilla ja kuvanjakajilla toteutettuja valvomoita on vielä paljon jäljellä. Niiden nykyaikaistaminen tulee eteen viimeistään siinä vaiheessa, kun joku komponentti hajoaa. Parempi olisi tehdä muutos ennakoivasti. Ota rohkeasti yhteyttä ja pyydä kartoitusta. SLO auttaa muutoksen suunnittelussa ja toteutuksessa.

Sähkösaatoilla turvataan teollisuusprosessien lisäksi ympäristöä ja energiatehokkuutta

Kaakkois-Suomessa on sähkösaattojen erikoisosaamista, jota hyödyntävät lukuisat teollisuudenalat ja suunnitteluyritykset.

Laiho Group aikataulutti hankintatuotteiden toimitukset Mall of Triplan työmaalle SLO:n välivarastointipalvelulla

Vuoden 2019 syksyllä Pasilaan avautuneessa, Pohjoismaiden suurimmassa kauppakeskuksessa on liiketilaa huimat 85 000 m2. Laiho Group Oy urakoi tässä mittavassa hankkeessa Mall of Triplan julkisivun ja käytävien valaistuksen sekä sähkötyöt. SLO:n välivarastointi oli keskeisessä asemassa projektin hankintojen ja toimitusten onnistumisessa.