Lämpötilan etäluenta ja -ohjaaminen on noussut kiinnostuksen kohteeksi suuren yleisön keskuudessa. Selvimmin tämä on näkynyt loma-asuntojen kohdalla. Kun ne ovat pitkiä aikoja tyhjillään, voidaan lämpötila laskea alas ja saavuttaa selvää säästöä kustannuksissa. Vakituisessa käytössä olevissa asunnoissa päiväkohtaisella lämmön vaihtelulla ei tutkimusten mukaan saavuteta merkittäviä säästöjä.

Vasta Ecodesign -direktiivi toi tarjontaa kysynnälle

Vaikka kysyntää etäkäytölle on ollut, ei laitteita siihen kuitenkaan ole juuri ollut. Vasta vuoden 2018 alussa voimaan tullut Ecodesign -direktiivi on vaatinut sähkölämmityksen ohjaukseen uusia ratkaisuja. Pelkkä tyhmä termostaatti ei enää riitä täyttämään direktiivin asettamia vaatimuksia.

Etäohjauksen toteuttaminen

Vielä pari vuotta sitten etäohjaus toteutettiin yleensä GSM-yksiköllä, jonka sisällä on oma SIM. ja ohjaukset tapahtuivat tekstiviesteillä. Tästä kehittyneempi versio löytyy nykyään Warmoksen ja Enston lämmitysratkaisuista. Tiedonsiirto asunnossa tapahtuu Bluetooth-yhteydellä lämmittimien ja käyttäjän älypuhelimen välillä. Jos tieto halutaan asunnosta ulos, tarvitaan erillinen ohjausyksikkö, joka keskustelee Bluetoothilla lämmittimien kanssa. Etäohjaus toteutuu edelleen SIM-kortin avulla.

Lämpötilan etäluenta lisääntyy. Laitteiden hinta laskee ja niiden käyttäminen on helpompaa. Ominaisuus puuttui ensimmäisen polven kotiautomaatiotuotteista, mutta nyt se on jo arkipäivää. Lämmitinvalmistajien omista ratkaisuista siirrytään seuraavaksi avoimiin järjestelmiin.

Esimerkkejä tarjolla olevista ratkaisuista

  • Markkinoilla on vasta yksittäisiä termostaatteja tai lämpöantureita, jotka kytkeytyvät suoraan Wifin kautta älypuhelinsovellukseen. Tällainen on esimerkiksi Nventin R-SENZ-WIFI -termostaatti (2615428).

 

  • Trust Smarthomeen voidaan liittää Zigbee-yhteydellä lämpöanturi (2806359) yhdessä ohjausyksikön (2806306) kanssa. Lisäämällä esimerkiksi releyksikkö (2806320), voidaan ohjata 3,5kW lämmitintä.

 

Teksti:
Rauno Huikari
tekninen asiantuntija
SLO Oy

Sähkölämmittimien EcoDesign-määräykset

EcoDesign-määräykset sähkölämmittimille astuvat voimaan 2018 vuoden alusta.

Panasonic siirtyi R32-kylmäaineeseen

Panasonicin kaikki uudet ilmalämpöpumput käyttävät edistyksellistä R32-kylmäainetta.

Sähköisen lattialämmityksen tarkka hallinta ja tyylikäs muotoilu

EcoDesign -direktiivin vaatimukset täyttävä Danfoss DEVIreg™ Opti -yhdistelmätermostaatti

LinkedIn
Share
RSS