Rauno Huikari
tekninen asiantuntija,
SLO Oy
14.5.2019

Vapaa-ajan asunto voi olla pitkiäkin aikoja tyhjillään. Metsän läheisyydessä olevat mökit ovat alttiita syysmyrskyille ja kutsumattomille vieraille. Kevättalven isot ja raskaat lumitaakatkin saattavat aiheuttaa omistajissa huolta. Valvontakameralla kurkistat kätevästi oman mökkisi tilanteen aina, kun on tarve.

Moni toivoo, että kakkosasunnon valvontakulut pysyisivät kuitenkin kohtuullisina. Tässä kirjoituksessa tarjoamme esimerkkejä, kuinka toteutat kameravalvonnan ja sähkölämmitetyn vapaa-ajan asunnon lämpötilan säädön huokeasti ja huolettomasti.

Tekstiviesteistä on siirrytty nettiyhteyteen

Vielä pari vuotta sitten tämä toteutettiin yleensä tekstiviestipohjaisella yksiköllä, jonka sisällä on oma SIM. Nykyään mökilläkin halutaan käyttää nettiä kuten kotona, joten sinne asennetaan oma GSM-modeemi, johon saadaan myös valvonta liitettyä. Tällöin on turhaa maksaa erikseen automatiikan SIM-yhteydestä.

Valvontakameralla näet pihamaan tapahtumat

Pelkällä valvontakameralla pystyy korvaamaan liiketunnistimen ja ovikoskettimen. Kamera voidaan asettaa lähettämään hälytys liikkeestä. Kameralla voi myrskyn jälkeen tarkastaa, onko mökin päälle kaatunut puita tai talvella lumipeitteen paksuutta. Edullisimmillaan kamera ei tarvitse edes ohjausyksikköä mökille.

Lämpötilan ja valojen säätö

Sähköistetyissä vapaa-ajan asunnoissa on tyhjilläänoloaikana ylläpitolämpö, joka estää muun muassa putkien jäätymisen. Kiinteistön lämpötilaakin voi ohjata etänä, jos toiminnolle on tarvetta.

Lämpötilan ohjaaminen etänä vaatii yleensä erillisen ohjausyksikön, johon voi liittää monia muitakin toimintoja. Markkinoilla on vasta yksittäisiä termostaatteja jotka toimivat ilman sitä.

Mökillä on harvoin tarvetta valojen ohjaukselle automaattisesti tai etänä. Tosin tarvittaessa tämäkin onnistuu ohjausyksikön avulla.

Esimerkkejä kriteerit täyttävistä laitteista:

Trust Smarthome tuotteet: kts luettelo »

Woox kamera, snro 7116700

Nventin Wifi termostaatti, snro 2615428

 

Mökkiautomaation valintaan vaikuttavat tekijät

  • Kameravalvonta halutaan, koska mökit ovat tyypillisesti pitkiä aikoja tyhjillään.
  • Vapaa-ajan asunto sijaitsee usein kaukana kodista, jolloin tarkastuskäynnit voivat olla hankalia toteuttaa.
  • Monissa on suora sähkölämmitys.
  • Automaatioon ei haluta laittaa paljoa rahaa.

Kaupunki on palvelualusta

Smart citystä on puhuttu jo monta vuotta mutta mistä siinä on kyse? Lyhykäisyydessään älykäs kaupunki on palvelualusta.

Uusi System Access Point SAP/S.3

ABB-free@home-järjestelmän sydän päivittyi Jotta voidaan olla varmoja, että uusien palvelujen ja laitteiden määrän nousun myötä järjestelmän ns. hermokeskuksen toiminta pysyy nopeana ja luotettavana on ABB tuonut markkinoille uuden System Access Point-laitteen. Mitä muutoksia kotona pitää tehdä? Mikäli kodissa on vanha System Access Point, niin tarvetta uuden laitteen hankkimiseen ei ole. Vanha laite pysyy tuettuna. Ainoastaan mikäli vanhaan järjestelmään lisätään uusia tuotteita, niin että 64:n laitteen raja ylittyy, joudutaan vaihtamaan System Access Point uuteen. Varmuuskopiot ovat yhteensopivia uuden laitteen kanssa, joten mahdollisen vaihdon yhteydessä järjestelmän määrittelyjä ei tarvitse tehdä uudestaan. Löydät lisätietoja ABB:n Access Pointista >> täältä << Osta verkkokaupasta Löydät tuotteen Liitäntäportti - SAP/S.3 free@home (Snro 2814617) SLO:n verkkokaupasta. Voit kysyä lisätietoja myös SLO-myyjältäsi! Mitä uutta? 150 free@home laitetta langallista ja/tai langatonta yhteensä vapaassa suhteessa uusi pienempi kotelo ulkoinen teholähde helppoon asennukseen kolme sijoitusvaihtoehtoa seinälle pöydälle DIN-kiskoon USB portit uusia ominaisuuksia varten 2,4 Ghz ja 5 Ghz Wifi Uusi tehokkaampi prosessori tulevaisuuden toiminallisuuksia varten Mitä samaa? free@home langallinen väylä free@home langaton väylä SAP oma langaton verkko käyttöönottoa varten Suorituskyvyn parannus 400Mhz yksiytiminen prosessori -> 1,2 Ghz tuplaydin prosessori i 128 Mb RAM ->512 Mb RAM [siteorigin_widget class="SiteOrigin_Widget_Image_Widget"][/siteorigin_widget][siteorigin_widget class="SiteOrigin_Widget_Image_Widget"][/siteorigin_widget]

SLO kävi Porin asuntomessuilla:

Sujuvan arjen raaka-aineena moderni sähköistys