Kun ajoneuvojen latauksen tarve asuinrakennuksissa ja työpaikoilla kasvaa, on kohteisiin valittaville tuotteille ja palveluille syytä asettaa korkeat vaatimukset. Jotta ratkaisu on kestävä myös tulevaisuudessa, on hyvä panostaa latausasemiin, jotka kykenevät mittaamaan eri käyttäjien lataamiseen käytettämän energiankulutuksen.

Julkisia sähköautojen latausasemia on mahdollista käyttää OCPP-protokollalla

Tämä on hinnakas investointi, koska kyseiseen käyttöön valjastetut latausasemat ovat kalliimpia ja operaattori laskuttaa kuukausimaksuja, joskus myös osan ladatusta energiasta. Jos ei ole suoraa tarvetta käyttää operaattoria, tarjoaa GARO kustannustehokkaamman, oikeudenmukaisen ratkaisun. Se mahdollistaa älykkään, turvallisen ja tehokkaan ajoneuvon latauksen esimerkiksi asuinrakennuksissa, työpaikoilla ja parkkihalleissa.

G-Cloud -pilvipalveluun kerätään dataa

GAROn ratkaisu hallinnoinnin mahdollistamiseksi on GLB- tai TWIN-latausasemat ja G-Cloud-pilvipalvelu. G-Cloud-pilvipalvelu on helppo ja edullinen kulutusdatan keräyspalvelu, jolla esimerkiksi isännöitsijä pystyy hoitamaan taloyhtiön asukkaiden sähköauton latauksen kulutukseen liittyvän laskutuksen halutuissa aikajaksoissa. Laskutusdataa saadaan kerättyä joko asemakohtaisesti tai käyttäjäkohtaisesti RFID-tägien avulla, mikäli osa asemista on yhteiskäytössä.

Yksi latausasemista varustetaan master-asemaksi WLAN-kortilla, jolla ryhmä liitetään internetiin ja muut latausasemat ketjutetaan master-aseman alle. Kokonaisuuden rakentaminen on helppoa ja kätevää.

Sähköautojen latausaseman rakentamiseen taloyhtiölle on mahdollista hakea ARA-avustusta. Muutostöihin  tukea voi saada toteutuneista kustannuksista 35 % tai tehokannusteella 50 %. 

G-Cloudin perustamiskustannukset määräytyvät latausasemaryhmän koon perusteella

Palvelun perustamiskustannukset kohteessa ovat edulliset ja määräytyvät kohteen latausasemaryhmän koon mukaan. Yhteen ryhmään voi liittää 32 GLB-latausasemaa tai 16 TWIN-latausasemaa. Perustamismaksun lisäksi jokaisesta latausasemasta peritään vain muutamien eurojen hintainen kuukausimaksu. G-Cloud on helppo ja edullinen valinta.

Kun GARO-latausasema on liitetty G-Cloud-palveluun, saadaan laadukas latausratkaisu mittaustiedoilla, jotka voidaan jakaa osiin käyttäjän, latausaseman ja ajanjakson mukaan. Tämä lisää houkuttelevuutta sekä asuntoyhtiöissä että työpaikalla. Järjestelmä on hyvin joustava ja tarpeen muuttuessa sitä voidaan laajentaa tai supistaa

  • latausasemien,
  • käyttäjien  tai
  • RFID-tunnisteiden mukaan.

Kaikki toimii myös ilman G-Cloudia ja kohde, jossa laite- ja asennusvaatimukset jo täyttyvät, voidaan lisätä G-Cloud-pilvipalveluun myöhemmin.

Vastaavat yllä mainitut latausasemat löytyvät myös operaattoriversioina, mikäli on tarve ja halu käyttää operaattoria. Silloin järjestelmään sopivia latausasemia ovat GLB+ sekä TWIN+ OCPP 1.6 -rajapinnalla.

ARA-avustusten hyödyntäminen

GAROn GLB- tai TWIN-latausasemat yhdistettynä G-Cloud-pilvipalveluun muodostavat järjestelmän, joka täyttää myös ARAn vaatimukset sähköautojen latausinfra-avustukselle.

ARA myöntää avustuksia asuinrakennuksen omistaville yhteisöille (mm. taloyhtiöt, vuokrataloyhteisöt sekä niiden omistamat pysäköintiyhtiöt) sähköautojen latauspisteiden edellyttämiin kiinteistöjen sähköjärjestelmien muutoksiin.

Avustus on 35 % tai tehokannusteella 50 % toteutuneista kustannuksista, kuitenkin enintään 90 000 euroa. Edellytyksenä avustukselle on, että yhteisö rakentaa valmiuden vähintään viidelle latauspisteelle. Avustusta voi saada myös latauslaitteiden hankintaan. Lue lisää ARAn sivuilta »

Teksti ja kuva: GARO

Uutuus! EVPIKE Hybrid

EVPike Hybrid on helppo valinta pientaloihin ja taloyhtiöihin, sillä siinä on lataus ja lämmitys yhdessä tolpassa.

UTUlta Home Box -latausasemat sähköautojen luotettavaan lataukseen

Sähköautojen määrän kasvaessa hyvää vauhtia, luotettavien ja helppokäyttöisten latauspisteiden tarve on noussut radikaalisti. Tämän kehityksen tueksi UTU on laajentanut tuotevalikoimaansa helppokäyttöisillä ja kilpailukykyisillä Ratio Electricin HomeBox -latausasemilla. Ne soveltuvat erinomaisesti pientalojen, taloyhtiöiden ja liikekiinteistöjen latauspisteiksi.

Täyssähkö- ja hybridiautojen latausperiaatteet

Valitse turvallinen ja käyttötarkoitukseen sopiva latausratkaisu