Mika Laukkanen
Tekninen asiantuntija,
SLO Oy
18.9.2020

 Vientiteollisuuden haasteet ja mahdollisuudet lähitulevaisuudessa

Tilastokeskuksen mukaan (09/2020) vienti laski huhti-kesäkuussa yhdeksän ja tuonti kymmenen prosenttia verrattuna edelliseen kvartaaliin. Verrattaessa vuoden 2019 toiseen neljännekseen tavaroiden vienti väheni neljä prosenttia.

Suunta on ylöspäin haasteista huolimatta

Haasteita varmasti on vielä tulevina kuukausina, mutta useat näkevät positiivisen kehityksen jo alkaneen. Esimerkiksi Osuuspankin ekonomistien elokuun raportissa todetaan Euroopan osalta hitaan kasvun taas käynnistyneen. Vaikka vuoden 2021 aikana ei vielä saavuteta aikaisempaa bruttokansantuotetta niin suunta on silti oikea. Samaa näkemystä tukee niin sanottu maailmankaupan ostopäällikköindeksin trendi.

Vauhtia viennin rattaisiin kehitystyöstä ja toimintavarmasta laitekannasta

Tässä kohtaa on hyvä pohtia, miten vientiteollisuuden rattaat käynnistetään pandemian jälkeen uudelleen sekä kustannustehokkaasti että kilpailukykyisesti.

Ratkaisuna näen prosessien kehittämisen sekä kone- ja laitekannan toimivuuden varmistamisen. Myös henkilöstön tietotaidon kehittämiseen pitää panostaa.

Avainsanoina voisi olla esimerkiksi infran parantaminen, automaation lisääminen sekä hyötysuhteiltaan erinomaisten valmistuslinjojen varmistaminen.

Vienti- ja kotimaankaupan perustana ovat

  • laadukkaat tuotteet,
  • eteenpäin kehittäminen,
  • pitkälle modernisoitu tuotanto ja
  • osaavat ihmiset koko tuotantoketjussa.

Siirtääkö kokemus poikkeustilasta tuotantoa takaisin kotimaahan?

Varovaisesti odotan, että aikanaan ulkomaille ulkoistetut alihankintaketjut tuotaisiin vähintäänkin lähemmäs Suomea. Se olisi looginen parannus epävarmoihin toimitusketjuihin, jotka syntyivät siitä, että tuotantolaitokset sijaitsevat tuhansien kilometrien päässä kotimaastamme. Muutos vaatii kuitenkin investointeja sekä uudelleenajattelua tavara- ja palveluvirtojen käyttäytymisestä.

Olisiko tässä mahdollisuus kehittää Pk-yritysten toimintaa ja jopa luoda uusia työpaikkoja?

Nyt on oikea aika valmistautua myynnin kasvuun

Nyt on erinomainen aika tehdä pitkän aikavälin investointeja, jolloin yrityksesi on valmis kasvun taas alkaessa.

Logistiset kanavamme, edustamamme tunnetut ja luotettavat brändit yhdistettynä sähköalan osaaviin ja ammattitaitoisiin ongelmaratkaisijoihin auttavat asiakkaitamme kehittämään ydinliiketoimintaansa joustavammaksi ja kannattavammaksi.

Kehittämällä laitekantaa ja varmistamalla toimivan logistiikan saavutat merkittävää kilpailuetua, joten olethan yhteydessä SLO:n ammattilaisiin. Mahdollisuuksia on monia.

Sähköä ilmassa? Suojaudu ilmastollisilta ylijännitteiltä

Loppukesän sääolosuhteet synnyttävät usein ukkosrintamia, jotka aiheuttavat tuotantokatkoksia ja taloudellisia vahinkoja valmistusprosessissa. Kohde kannattaa suojata ajoissa riittävin toimenpitein ja järjestelmin.

ACH580 -sarjan tulokkaassa on integroitu pääkytkin

Kompakti, tehokas ja helppokäyttöinen. ACH580 taajuusmuuttaja kiteyttää nämä kaikki ominaisuudet tuoreeseen, nykyaikaiseen ja kustannustehokkaaseen pakettiin.

Teollisuuden suhdannekatsaus kertoo vahvasta uskosta tulevaisuuteen

Analyysini perustuu Teknisen kaupan toukokuun 2018 Suhdannenäkymät -raporttiin.  Lukujen perusteella teollisuudella menee hyvin. Tässä kirjoituksessa arvioin suhdanteen kehitystä kansainvälisen ostopäällikköindeksin ja luottamusindikaattorin avulla.