Seppo Mustonen
Aluejohtaja, Pohjois-Suomi,
Sonepar Suomi Oy
22.9.2022

Suomesta on tulossa omavarainen sähköntuotannossa parin vuoden aikana. Tämä on iso muutos, koska olemme tarvinneet tuontisähköä vuosikymmeniä, eli olemme ostaneet sähköä naapurimaistamme.

Jo nyt Suomi on tuottanut muutamana viimepäivänä enemmän sähköä kuin olemme kuluttaneet, eli sähköä on riittänyt vientiin. Varsinkin tuuli- ja aurinkovoimaa rakennetaankin tällä hetkellä runsaasti. Suomessa saavutetaan tänä vuonna tuhannen tuulivoimalan ja viiden tuhannen megawatin rajapyykit ja vuonna 2025 tuulivoimaa on rakennettu arviolta 10 000 MW, mikä tarkoittaa vähintään 25 TWh sähköä. Asukasta kohden tuotetun tuulisähkön määrässä mitattuna Suomi pärjää kansainvälisessä vertailussa hyvin. Euroopassa olemme jo viidentenä, ja sijoituksemme tulee edelleen kasvamaan. Tuulivoimaa rakennetaan tällä hetkellä Suomessa todella paljon, ja tuulivoimaloiden osia kuljettavia erikoiskuljetuksia tuleekin vastaan lähes päivittäin. Suomessa investoidaan vuosien 2022-2025 aikana yli kuusi miljardia euroa tuulivoimaan. Tämä on erinomainen asia, koska hiilineutraali Suomi käyttää noin 50% enemmän sähköä. Erityisesti teollisuus sähköistyy nyt nopeasti eli sähkön kysyntä kasvaa.

Suomessa ollaan tähän saakka totuttu kohtuulliseen sähkön hintaan. Nyt tähän on tullut muutos, eikä sähkön hintataso tule todennäköisesti laskemaan lähivuosina. Tästä syystä aurinkovoimaloiden rakentaminen on lisääntynyt nopeasti. Aurinkosähkön pientuotannon kapasiteetti on lähes kaksinkertaistunut kahdessa vuodessa, mutta silti olemme vielä jäljessä muista Pohjoismaista.

Sähkössäkin hinnoittelua ohjaa kysyntä ja tarjonta. Fiksuin tapa alentaa omaa sähkölaskuaan on sähkön säästäminen eri tavoin. Toimivalla automaatio- ja ohjausjärjestelmällä voidaan rakennusten energiatehokkuutta parantaa ja siten saavuttaa jopa 10-30 prosentin säästö sähkönkulutuksessa. Valokatkaisinta ei itse tarvitse olla koko ajan painelemassa, kun talotekniikkajärjestelmä pitää huolen, että valoa on siellä ja silloin, kun sitä tarvitaan, ja lämmitys sekä ilmanvaihto säätyy automaattisesti.

Jotta sähköä riittää meille kaikille, kannattaa uusin tekniikka ottaa käyttöön kaikissa kiinteistöissä. Niin sähkön tuotantoon kuin kulutukseen liittyvissä kysymyksissä Soneparin osaava myyjä auttaa. Esimerkiksi valaistuksen uusiminen ledeiksi parantaa paitsi energiatehokkuutta, myös käytettävyyttä, viihtyvyyttä ja turvallisuutta.

Vastuullisuus on GEF:lle paneeleiden alkuperää laajempi käsite

Hankinnoissa tarkastellaan paneelien lisäksi kaikkien voimalakomponenttien taustat sekä niiden toimitusketjut. GEF Aurinkovoimalan paneelit kiinnitetään suomalaisesta teräksestä Orimattilassa valmistetuilla kiinnikkeillä. GEF:n palvelutarjontaan kuuluva GEF Vision-energianhallintapalvelu on Suomessa suunniteltu ja palvelun tiedonsiirtolaite valmistetaan Suomessa. Vastuulliset toimet hiilidioksidipäästöjen suhteen on huomioitu myös logistiikkakumppanin valinnassa.

Nyt on energiatehokkuusremontin aika

Rakennusten hiilijalanjäljestä jopa 75% syntyy käytön aikana. Rakennusten energiatehokkuuden parantaminen on keskeinen keino pienentää energiankulutusta ja siten auttaa ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.   Ratkaisevassa roolissa on rakennusten käytönaikainen energiatehokkuus Korjaamisen tarve ei katoa poikkeustilanteessa minnekään, joten myös nyt on oikea aika tehdä kiinteistöjen energiaremontteja. Varsinkin omakotitaloissa pystyy jo pienillä teoilla vähentämään energiankulutusta. Energiatehokkuus on myös osa huoltovarmuutta, koska se parantaa energiaomavaraisuuttamme. Valtiolta avustusta energiaremonttiin Valtio antaa energia-avustuksia remontteihin, jolloin yhä useammalla on taloudellinen mahdollisuus parantaa oman kodin tai taloyhtiön tehokkuutta. Jokainen korjattu rakennus on askel kohti hiilineutraalimpaa Suomea. Lisäksi toimiva sähköistys lisää helppoutta, hyvinvointia ja kiinteistön turvallisuutta. Älykkäät talotekniset ratkaisut kehittyvät vinhaa vauhtia Digitalisaatio ja rakennusautomaatiojärjestelmät tarjoavat valtavat mahdollisuudet kiinteistöalalle. Älykkäät rakennukset ovat kohta keskuudessamme, koska ihmiset haluavat helppoa, turvallista, energiaa säästävää ja vähäpäästöistä elämäntapaa. Parempaa valoa uudella LED-tekniikalla Älykäs teknologia mahdollistaa myös kustannusten, resurssien ja energian säästön infrassa, rakentamisessa ja liikenteessä. Valaistusremontilla saadaan säästöjä käyttökustannuksiin ja parannetaan valaistuksen määrää ja laatua valitsemalla uutta led-tekniikkaa. Uusimalla niin ulko- kuin sisävalaistus säädettäviin ja pitkäikäisiin led-valaisimiin, tilan viihtyisyys paranee ja hiilijalanjälki pienenee. Sivutuotteena positiivinen yrityskuva ja mukavammat työolosuhteet Vähäpäästöisyys ja energiatehokkuus ovatkin nyt yritystenkin liiketoiminnan ytimessä, joten toimitilojen, hallien ja piha-alueiden korjaustarve kannattaa tarkistaa. Oheishyötyjen, kuten asiakastyytyväisyyden, maineen sekä työolosuhteiden paraneminen kannattaa huomioida myös kannattavuustarkasteluissa. Nyt kannattaa investoida aurinkojärjestelmiin ja sähköautojen lataukseen Ajankohtaisia investointikohteita ovat energiatehokkuuden lisäksi myös mm. aurinkosähköjärjestelmät sekä sähköautojen latausasemat. Näidenkään asennus ei katso vuodenaikaa. Hyvä on myös muistaa, että kiinteistön arvo kasvaa energia- ja kustannustehokkuuden myötä.   [su_box title="Neljä syytä tehdä energiaremontti" style="soft" box_color="#eceef0" title_color="#0f0d0d"] Valtio avustaa energiaremontteja Rakennusautomaatiolla saat säästöjä Uudella led-tekniikalla parannat valaistusta samalla kun säästät Vähäpäästöisyys ja energiatehokkuus ovat modernin liiketoiminnan ytimessä [/su_box]  

Sähkö on tehokasta

Maailmamme on muuttunut viimeisten vuosien aikana ja varsinkin tämän vuoden puolella rajusti. Tarve päästä eroon fossiilisesta energiasta on kasvanut samaan aikaan, kun puhtaasti tuotetun sähkön kysyntä on kasvanut.