Päivitetyt valaisimet tuovat energiansäästöä tehtaalla, jossa valoa tarvitaan kolmessa vuorossa

Saarioisten Sahalahden henkilöstöravintolan valaistusprojekti sai uutta vauhtia pimenevistä päivistä. Entisestä navetasta ravintolaksi muutetun tilan valaistus oli tullut tiensä päähän ja vaihto oli ajankohtaisempi kuin koskaan. Lue kirjoituksesta, kuinka Sahalahden henkilöstöravintola sai SLO:n ja SG:n valaisinasiantuntijoiden avustuksella huippunopeassa projektissa uudet, tehokkaat valaisimet.

Kuva 1: Sahalahden ruokalan valaistussuunnitelman väärävärikuva havainnollistaa tilan valotehot

 

Näin Sahalahden henkilöstöruokalan valaistusprojekti eteni

Projektin läpimenoaika oli nopea, ensimmäisestä yhteydenotosta valmiiseen valaistukseen aikaa kului vain kuukausi. Työ piti saada vietyä läpi nopealla aikataululla, koska ruokatehtaan toiminnassa katkoksia tulee harvoin. Kun tuli arkipäivä, jolloin ruokalan pystyi pitämään suljettuna, toimittiin aikailematta. - Valaisimet olivat todella vanhoja, ihan viime metreillä tuli vaihdettua, muistelee Janne Ahtiainen, Sahalahden tehtaan kunnossapidon työnjohtaja.

Ensimmäisenä Janne otti yhteyttä SLO:n myyntipäällikkö Antti Keskiseen, joka sopi tehtaalle tapaamisen, jossa oli läsnä myös SG Armaturenilta Kari Markkula.

Tilannekartoituksen jälkeen ja SG:n suositusten perusteella valittiin muutaman mallikappale, jotka sitten esiteltiin Sahalahden henkilökunnalle. Karin ehdotuksesta mukana oli uutuustuote, valaistusvoimakkuudeltaan  ja värilämpötilaltaan säädettävä DISC 480 TunableWhite, joka pinta-asennettavana valaisimena sopi hyvin kohteeseen.

 

- Kaikkea sähköön liittyvää saa ja pitää kysyä SLO:lta, Myyntipäällikkö Antti Keskinen, SLO Oy.

Mallikappale ja koeasennus helpottavat päätöksentekoa

SG:n toimintamalliin kuuluu demotuotteen toimittaminen ja koeasennusten teko aina asiakkaan niin halutessa. – Teemme näin, jotta asiakas voi varmistua tuotteen asennettavuudesta sekä näkee miltä ympäristö uudessa valaistuksessa näyttää, painottaa SG Armaturen Kari Markkula.

SG on saanut toimintavasta hyvää palautetta. Kun tuotetta pystyy tutkimaan muutenkin kuin esitteestä, on kiinnitykset ja kaapeleiden reititykset helpommin hahmotettavissa.

Kattoon valittiin DISC 480 Tunable White -valaisimet

Henkilöstöravintola sijaitsee entisessä navettarakennuksessa ja sen katon rakenteet ovat hieman epäsymmetriset. Tämä rajaa pitkät valaisimet pois, koska niitä ei saa ketjutettua tasaiseen riviin.

Vaihtoehdoista asiakas valitsi valotehokkaat plafondi- malliset Disc 480 TW LEDDim -valaisimet, jotka istuvat katon vaihteleviin muotoihin. - Vanha ratkaisu oli 80-luvulla rakennettu ramppivalaistus, jossa loisteputket oli ketjutettu toisiinsa. Nyt saatiin tilalle aistikkaampi ja sisustuksellisempi vaihtoehto, summaa Janne tyytyväisenä.

- Ohessa syntyi merkittävää energiansäästöä, vaikka sitä ei ensisijaisesti tavoiteltu, Kunnossapidon työnjohtaja Janne Ahtiainen, Saarioinen Oy.  

Valaisimet toimitettiin LEDDim Smart Tunable White -himmentimien kanssa. Nyt asiakas pääsee paitsi himmentämään valaisinryhmiä, myös säätämään valaisimen värilämpötilaa 2700 -6500 Kelvinin välillä. Himmentimissä on vakiona neljä esiasetustilaa ja älypuhelimen sovelluksella voi tehdä lisää valmiita ohjelmatiloja, joihin voi määritellä värilämpötiloja ja valaistuksen tasoja.

Sopivan tuotevalinnan jälkeen SG Armaturen toimitti valaistuslaskelman, jossa määriteltiin tarkkaan kaikkien valaisimien sijainnit ja luksien määrät. Kari muistuttaa, että valaistuslaskelma ja suunnittelu kuuluvat SG:n palveluun.

Uusia valaisimia tuli ruokalan kattoon 33 kappaletta. - Hieman epäilin, että riittääkö niin pienen oloinen valaisinmäärä, mutta laskelmaan piti uskoa, kertoo Janne. – Ja kyllä ne tehot riittivät. Valaisimissa on vielä säätövaraa, eivät ole tälläkään hetkellä täysillä, jatkaa Janne. Hyvän valaistussuunnitelman avulla työ eteni ripeästi.

Uusista valaisimista saatiin bonuksena energiansäästöä

Tavoitteena oli saada hyvännäköinen ja riittävä valaistus. Sivuhyötynä Saarioisten Sahalahden tehdas sai huomattavaa energiansäästöä. Tilassa oli aikaisemmin 70 valaisinta aikaisemmin, yhteisteholtaan lähes 5kW teho. Uudistetun suunnitelman mukaan kattoon tuli 33 valaisinta, yhteisteholtaan noin 1200W ja valon sähkönkulutus tippui neljäsosaan. - Tästä syntyi vuositasolla yli 1000€ säästö, vaikka sitä ei ensisijaisesti tavoiteltu, summaa Janne. Ruokalan valot ovat päällä kahdessa vuorossa. Jos valot olisivat päällä koko ajan, olisi säästö vieläkin isompi.

Haasteita aiheuttivat olemassa olevat kattorakenteet

Saneerauksessa on aina huomioitava olemassa olevat rakenteet ja niiden takia saattaa joutua tekemään kompromisseja. Sahalahdessakin sähkömiehet saivat hieman pohtia kaapelointien vetoja ja osittain kaapelointi toteutettiin pinta-asennuksena, mutta lopputulos oli kuitenkin hyvä.

SG Armaturen on urakoitsijoiden valaisinbrändi

 • SG:llä on yli 2000 sähkönumerollisen artikkelin ja yli 3 miljoonan tuotteen varastovalikoima Norjan keskusvarastolla.
 • Tanskan tehtaalla voidaan tehdä räätälöityjä projektituotteita.
 • Vain 6-8 päivän toimitusaika SLO Oy:n varastolle.
 • SG:n toimintaperiaatteena on 100% myyntikanavan kautta jakelu, yrityksellä ei ole suoramyyntiä.
 • Yleisimmillä alasvaloilla on 10 vuoden takuu. Kaikilla ulkovalaisimilla 10 vuoden korroosiotakuu.
 • Tuotekehityksen lähtökohtana on helppo asennettavuus sekä tuotteiden korkea laatutaso.

Pinta-asennusvalaisin DISC 480 TW LEDDim  

Energiatehokas pinta-asennettava, pyöreä LED-valaisin (Snro: »4225437«). Asennuksessa vanhat kaapeloinnit pystytään hyödyntämään. Aikaisemmin värilämpötilaa vaihtavissa valaisimissa on pitänyt olla DALI -kaapelointi, mutta tässä uudessa tuotteessa ei tarvita laisinkaan DALI -järjestelmää.

Tuotetta saa himmennettävänä, ilman himmennysominaisuutta ja DALIna. Valaisin on tarkoitettu kuiviin sisätiloihin. Pääasialliset käyttökohteita ovat mm. julkiset tilat, toimistot, käytävät, koulut, ruokalat ja päiväkodit.

Ohjauskomponentti TW LEDDim SMART

Tunable White LEDDim SMART-säädin (Snro: »4003352«) on uusi SG:n innovaatio. Säätimellä voidaan vaikuttaa valon voimakkuuteen ja värilämpötilaan. Säätimellä on tallennuspaikat neljälle vakioasetukselle.

Appin kautta voi luoda kytkentäaikatauluja, joita puolestaan voi yhdistellä vakioasetuksiin. Asennukseen tarvitaan ainoastaan nolla, vaihe ja maadoitus. Ei tarvetta asentaa erillistä DALI-järjestelmää.

 

SG on urakoitsijoiden valaisinbrändi. Ottakaa rohkeasti yhteyttä, etsitään yhdessä teidän ratkaisu, Key Account Manager Kari Markkula, SG Armaturen Oy.

Tuotehankinnat verkkokaupasta myös teollisuuteen

Yhteistyö SLO:n kanssa on jatkunut jo lähemmäs 10 vuotta ja Janne Ahtiainen kehuu verkkokauppaa, josta sähköasentajat saavat tilattua kattavasta valikoimasta tarvitsemansa tuotteet. Kun arjen perustuotteet löytyvät saman katon alta, ei tarvitse käyttää aikaa tilaamiseen monelta eri toimijalta. Valikoimista löytyy myös teollisuuden automaation komponentteja. - Verkkokauppa on hyvä, vaikka välillä on kieltämättä kiva myös soittaa omalle myyjälle, kertoo Janne.

Kaikkea ei tarvitse tietää itse

Janne vinkkaa, että jos itse ei ole asiantuntija, kannattaa kysyä yhteistyökumppaneilta neuvoa. Sahalahden tapauksessa vastaus löytyi SLO:n ja SG Armaturen asiantuntijoiden avulla. - Kaikkea sähköön liittyvää saa ja pitää kysyä SLOlta, korostaa Antti Keskinen.

Mikä yritys?

Saarioinen Oy

 • Saarioinen on aloittanut toimintansa 1940 -luvulla Sahalahden Saarioisten kartanossa.
 • Toiminta on yhtiöitetty vuonna 1955.
 • Nykyään konserni työllistää Suomessa noin 1 300 henkilöä viidellä paikkakunnalla.
 • Saarioisilla on yksi tehdas myös Virossa.
 • Konsernin pääkonttori sijaitsee Tampereella.
 • Yksin Sahalahden tehtaalla työskentelee yli 400 valmisruoka-ammattilaista.

SG Armaturen Oy

 • Norjalainen perheyritys, perustettu vuonna 1990.
 • Liikevaihto 142 miljoonaa euroa
 • Pääkonttori ja keskusvarasto sijaitsevat Norjassa.
 • Suomen myyntiyhtiö on aloittanut vuoden 2018 alussa.
 • Tytäryhtiöt Suomen lisäksi Saksassa, Itävallassa, Ruotsissa, Tanskassa, Sveitsissä, Belgiassa, Ranskassa ja Britanniassa.
 • Tehtaat Kiinassa ja Tanskassa. Tehtaat 100% SG:n omistamia.

Kuka?

Janne Ahtiainen
Kunnossapidon työnjohtaja
Saarioinen Oy

 

Antti Keskinen
Myyntipäällikkö
SLO Oy

 

Kari Markkula
Key Account Manager
SG Armaturen

 

Lisätietoja

Ota yhteyttä lähimpään myymälään tai SLO myyjääsi!

Katso myymälät
Teksti:
Marja Apunen-Mäkelä / SLO Oy
Kuva:
Antti Keskinen / SLO Oy

Amplit Oy tehosti AINOA 3:n työmaan logistista ketjua SLO:n tilauslajittelulla

Toimitettavat tuotteet jaettiin asennuskohdekohtaisille lavoille AINOA 3:n työmaa oli logistisesti haastava. Kohteessa päädyttiin käyttämään tilauslajittelua, jolla tilaukset saatiin pilkottua asennuskohteittain. Palvelu vähensi toimitusten käsittelyä työmaalla ja vapautti asentajien aikaa tuottavaan työhön.

Neste Kilpilahdessa Suomen lippu liehuu näkyvästi

Porvoossa Nesteen sataman edustalla sijaitsee Suomen lippu, joka kertoo rahtilaivoille saapumisesta suomalaiselle satama-alueelle. Kohteen valaistus oli uudistuksen tarpeessa ja yhteistyössä SLO:n kanssa löydettiin toimiva ratkaisu Neste Kilpilahteen.

ANDRITZ luottaa SLO:n asiantuntijuuteen

Vientiprojekti hallinnoitiin SLO:n palvelulla ANDRITZ Oy on maailman johtavia sellu- ja paperiteollisuuden järjestelmien, laitteiden ja palvelujen toimittajia. SLO on ANDRITZin pitkäaikainen kumppani ja pääsi mukaan Etelä-Amerikassa sijaitsevan sellutehtaan projektiin, jossa nostettiin tuotantokapasiteettia. SLO etsi tiukassa aikataulussa oikeat tuotteet, dokumentoi sekä pakkasi rahdin valmiiksi valtamerimatkalle.  SLO:n ja ANDRITZin yhteinen tekeminen on alkanut vuonna 2007. Toistakymmentä vuotta jatkunut yhteistyö syveni ja laajeni kansainvälisessä sellutehtaan projektissa, jolloin asiakas käytti tuotehankintojen lisäksi SLO:n Vientipalvelua. Projektin kokoluokasta ja vaativuudesta kertoo se, että suunnittelupöydältä tuotteiden toimittamiseen käytettiin aikaa puoli vuotta. [caption id="attachment_14917" align="alignnone" width="750"] Kuva: Havainnekuva sellutehtaasta[/caption] SLO:lta projektin hallintaa palveluna [caption id="attachment_14909" align="alignright" width="329"] Vasemmalla Ilkka Anttila, teollisuuden myyntipäällikkö, SLO Oy ja oikealla Toni Rämö,  Senior Project Engineer, Pulp and Power Plant Automation, ANDRITZ Oy.[/caption] Vientipalvelu on SLO:n yksikkö, jossa myyntisihteerit ja asiantuntijat tarjoavat monipuolista osaamistaan kansainvälisten projektien hallintaan. He vertailevat ja tekevät tarjouksia, käsittelevät tilauksia, hallinnoivat ostotilauksia ja laskuttavat. Asiakasta varten nimetty myyntisihteeri hoitaa myös projektin toimitusaikavalvontaa ja valvoo pakkaamista. SLO valikoitui projektikumppaniksi luotettavuuden ja pitkän yhteistyön perusteella ANDRITZin vanhempi projekti-insinööri Toni Rämö sai vihiä SLO:n kyvykkyydestä kansainvälisissä projekteissa, kun SLO:n myyntipäällikkö Ilkka Anttila kävi esittelemässä palveluportfoliota, johon myös kansainväliset vientiprojektit moninaisine vaiheineen lukeutuvat. Kun sellutehtaan kapasiteetin kasvattaminen tuli ANDRITZille projektiksi, he ottivat yhteyttä.  - SLO on iso ja luotettava toimija. Päätökseen vaikutti myös pitkä yhteistyö ja aiemmin toteutetut projektit, kertoo Toni Rämö. Erityisvaatimusten täyttäminen ja ennakointi avainasemassa Ulkoistamalla projektin hallinnan ANDRITZ vapautti omaa aikaansa projektin muihin toimintoihin. Projektissa SLO hoiti asiakkaan puolesta kaapeleiden määrittelyn ja menekin laskemisen. Sellutehtaan sähkösuunnitelma oli tehty eteläamerikkalaisten standardien mukaan, jolloin johdinten värit ja vaipat eivät vastanneet suomalaista valikoimaa. SLO:n kaapeliasiantuntijat etsivät kohdemaan vaatimusten mukaiset suomalaiset vastineet ja laskivat koko projektin kaapelitarpeen kerralla, sillä Etelä-Amerikassa samaa kaapelia ei ollut saatavilla. Kaapeleita lähti rahtina Etelä-Amerikkaan yhteensä vajaa 10 kilometriä. Merirahtiin lähtevät kontit dokumentointiin ja kuvattiin viranomaisia varten. Se on tärkeää, koska viranomaiset ovat kirjallisten tietojen varassa. Jos matkan varrella tarvitaan tietoa sinetöityjen konttien sisällöstä, viranomaisilla on käytössä vain kuvat ja dokumentit.  "SLO:ssa ymmärretään asiakkaan toiminnan avainkohdat ja osataan tarjota oikeat tuotteet oikeassa paikassa. " - Ilkka Anttila, SLO Oy Tuotteet kerralla oikein ja täsmällisessä aikataulussa ANDRITZin vientiprojektissa kriittinen elementti oli laivauksen tiukka ja kiireinen aikataulu. SLO koordinoi koko ajan toimituksia ja piti huolen, että tilaukset saatiin ajallaan kontteihin - Vaihtoehto olisi ollut lentorahti ja se on kallista, korostaa Toni. Koska tilausten oikeellisuus ja aikataulutus olivat tärkeässä roolissa, käytettiin niitä onnistumisen mittarina.  -Oikein onnistunut projekti, sillä kaikki saatiin laivaan ja työmaalle ajoissa. Käyttäisimme ilman muuta SLO:n palveluita uudestaankin, painottaa Toni. SLO:n myyntipäällikkö Ilkka Anttila kiittelee ANDRITZin ammattimaista tapaa, joilla asioita saatiin vietyä vaivattomasti eteenpäin. – Se oli mielenkiintoinen projekti ja sain olla siinä mukana alusta loppuun asti. Tuli hyvä olo, kun kaikki meni hyvin, arvioi Ilkka. Haasteilta vältyttiin jatkuvalla yhteydenpidolla Projektin kannalta merkittäviä haasteita ei kohdattu. Vaikka kaapelitarve oli määrällisesti suuri, saatavuudesta ei syntynyt ongelmaa, koska SLO oli jatkuvasti yhteydessä sekä toimittajaan että asiakkaaseen. - SLO:ssa ymmärretään asiakkaan toiminnan avainkohdat ja osataan tarjota oikeat tuotteet oikeassa paikassa, kiteyttää SLO:n myyntipäällikkö Ilkka Anttila. SLO:n tarjoama palvelukokonaisuus ANDRITZille Tuotteiden ja kaapeleiden määrittely ja menekin laskeminen. Muun muassa ulkomaalaiset kaapelistandardit eroavat Suomen standardeista, jolloin tilaukseen piti löytää oikeat tuotteet suomalaisesta valikoimasta. Dokumentointi Toimitusaikavalvonta Kontitus     [su_note note_color="#eceef0" text_color="#000000"] Mikä yritys? ANDRITZ Oy on yksi maailman johtavista sellu- ja paperiteollisuuden järjestelmien, laitteiden ja palvelujen toimittajista. Sen tuotealueita ovat puunkäsittely, kuituprosessit, kemikaalien talteenotto ja massankäsittely. Lisäksi ANDRITZ Oy tarjoaa erilaisia biomassakattiloita ja kaasutuslaitoksia energian tuotantoon. Suomessa ANDRITZ-yhtiöiden henkilöstön määrä on noin 1300. Osaamiskeskukset ovat Kotkassa, Lahdessa, Lappeenrannassa, Savonlinnassa, Tampereella ja Varkaudessa. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Helsingissä. Yhtiön omistaa itävaltalainen ANDRITZ AG. [palsta][1-2] Missio Yritys tukee asiakkaitaan menestymään innovatiivisella ja laadukkaalla suunnittelulla ja palvelulla. ANDRITZIN missioon kuuluu muodostaa vahvoja ja kestäviä suhteita, joilla on myönteinen vaikutus omiin teollisuusalan asiakasyrityksiin. [/1-2][1-2] Visio Yksi maailman johtavista yrityksistä valituilla markkinoilla. ANDRITZ suhtautuu intohimoisesti innovatiivisiin suunnitteluratkaisuihin. Teknologia- ja laatujohtajana se haluaa tuottaa kestäviä ratkaisuja asiakkailleen ja osakkeenomistajille sekä varmistaa pitkäaikaisen kannattavan kasvun jatkumisen. [/1-2][/palsta] [/su_note]