Seppo Mustonen
Aluejohtaja, Pohjois-Suomi,
SLO Oy
2.2.2021

Pohjois-Suomessa on pitkät perinteet sähkötarvikkeiden valmistamisessa, esimerkiksi kaapeleiden valmistus alkoi Oulussa jo 1960-luvulla.

Nykyisin alan valmistavaa teollisuutta edustavat mm. kaapelivalmistaja Prysmian Group, erilaisia kaapelihyllyjä valmistava Meka Pro sekä valaisinvalmistajat Ledistys Oy sekä Greenled Oy. Utajärvellä ja Haaparannalla toimiva Pipelife Finland Oy on yksi Suomen johtavista LVIS-tuotteita valmistavista yrityksistä. Oulussa valokaapeleita valmistavalle Nestor Cablesille myönnettiin vastikään Avainlippu-tunnus. Nämä kaikki yritykset tekevät myös vientiä; sähköalan osuus Suomen viennistä on noin 30 prosenttia.

Sähköala työllistää valtakunnallisesti yli 100 000 henkeä sähköasennus- ja urakointiliikkeissä, sähköverkkojen rakentamisessa, elektroniikka- ja sähköteollisuudessa, energiateollisuudessa, sähkötukkualalla sekä teollisuuden muilla toimialoilla. Pohjois-Suomessakin sähköala kasvaa ja kehittyy tarjoten merkityksellistä työtä jo tuhansille ihmisille, mm. asentajille, asiakaspalvelijoille, tuotekehittäjille, digi-alan osaajille sekä kokoonpanijoille.

On upeaa, että sähköalan roolin kasvaessa se on tulevaisuudessa entistäkin merkittävämpi työllistäjä luoden lisää hyvinvointia ja kasvua. Sähköala onkin energiamurroksen keskiössä ja oleellinen osa ilmastonmuutoksen hillinnässä. Ilmastonmuutoksen ja energiatehokkuusvaateiden myötä sähkön merkitys lisääntyy koko nykyaikaisessa yhteiskunnassa.

Sähkössä on tulevaisuus.

 

Kuva : Nestor Cables Oy

Säävarman sähköverkon rakentaminen parantaa toimitusvarmuutta

Suomi sähköistettiin noin 50 vuotta sitten, 1950 - 1970 -luvuilla. 

Isot rakennushankkeet työllistävät Pohjois-Suomessa

Koronan vaikutukset rakennusalalle ovat toistaiseksi olleet pienet. Korjausrakentaminen on ehkä vähentynyt hieman, mutta todennäköisesti sekin lähtee lähikuukausina kovaan kasvuun. 

Vuodesta 1909 toiminut Hammarin Sähkö Oy on Suomen vanhin sähköliike

Sähköurakointia jo neljännessä polvessa hyviin työntekijöihin ja korkealaatuisiin tuotteisiin nojaten