Sähköteknisten tilojen jäähdyttäminen on olennainen osa kiinteistön sähkönjakelusta aiheutuvan lämmönnousun säätöä

Kuva: Rittal Oy
Teksti: Petteri Manninen, markkinointipäällikkö, SLO

Sähkölaitteiden – olivat ne sitten erilaisia keskuksia, sähkömoottoreita, taajuusmuuttajia tai keskijännitemuuntajia – aiheuttamat kuormat nostavat tilojen yleislämpötilaa, mikä alentaa käytettävien laitteidenkustannustehokkuutta. Erilaiset jäähdytysratkaisut tuovat helpotusta lämmön nousua vastaan ja auttavat ilmaan sekoittuvien epäpuhtauksien hävittämisessä.

Tilojen jäähdyttäminen tuo kuitenkin lisäkustannuksia, joten jäähdytysratkaisuissakin etsitään koko ajan vaihtoehtoja erilaisille säästökohteille. Kustannustehokkuus jäähdytyksessä puree edelleen tänä päivänä. Monissa tapauksissa myös käyttäjän omat ylläpitotoimet laitteen käyttöiän aikana vaikuttavat yleiskustannuksiin. Esimerkiksi jos suodattimia ei vaihdeta, jäähdytys ei toimi kunnolla. Laite menee tällöin ajan kuluessa rikki, koska ilma ei pääse vapaasti enää kiertämään.

Tila- tai laitekohtainen jäähdytys

Kokonaisia sähkötiloja voidaan jäähdyttää koneellisesti tai vaihtoehtoisesti voidaan käyttää yksittäisiä nestejäähdytteisiä laitteita. Tällöin ratkaisuna saadaan kustannustehokkaampi toteutus kun koko tilaa ei tarvitse jäähdyttää, vaan päästään suoraan kiinni tilaa lämmittävään laitteeseen ja sen rakenteeseen. Sähkötilojen jäähdyttämisessä on huolehdittava, että lämmennyt ilma päästään poistamaan hallitusti tilasta ulos. Poistamisessa voidaan käyttää puhaltimia tai yhdistetään lämpimiä ja viileitä ilmavirtoja. Näitä ohjaamalla voidaan toteuttaa isonkin sähkötilan jäähdytys.

Aina tilojen fyysiset mitat eivät kuitenkaan anna myöden tilaa kokonaisille ilmakanavaratkaisuille, joten silloin tullaan laitekohtaisiin jäähdytyksiin. Oikeanlaisella jäähdytystavalla taataan laitteille myös pitkäaikaisempi käyttöikä.

 

Lämmön vaikutuksesta ikääntyvät sähkölaitteet ovat merkittävä piilokustannus teollisuudessa

Teksti: Ella Sievä, product manager, Power Distribution Cabling Solutions

Kolme asiaa: jäähdytystehon tarve, jäähdytystapa ja sijoittelu huomioimalla saadaan aikaiseksi laadukas ja kustannustehokas jäähdytysratkaisu. Liian täyteen kalustettu kaappi voi vesittää hyvänkin jäähdytyksen toiminnan. Neljäs tärkeä pointti onkin pyrkiä jättämään kaapin sisälle ilmatilaa, jotta viilentävä vaikutus saavuttaa kaikki komponentit. Ilmaa voidaan myös kanavoida vaikeasti saavutettaviin paikkoihin.

Komponenttien tuottama lämpökuorma on vasta yksi tekijä jäähdytystehoa määritettäessä. Tavoitelämpötila, kaapin ympäröivä lämpötila ja kaapin koko sekä materiaali vaikuttavat myös. Laskentaan löytyy helppokäyttöinen ohjelmisto, joka varmistaa jokaisen avaintiedon huomioimisen ja laskee tarkan tehontarpeen käyttäjän puolesta.

Jäähdytystavoista yleisimpiin lukeutuu kompressorijäähdytys. Syitä suosiolle on kokoonsa nähden korkea jäähdytysteho, helppo käyttöönotto ja hyvä saatavuus. Perinteikäs kompressorijäähdytys otti pitkän harppauksen eteenpäin pari vuotta sitten, kun lanseerasimme uuden hybridijäähdytinsukupolven. Blue e+ -jäähdyttimiin integroitiin kerralla passiivijäähdytys, invertteri, nopeusohjatut komponentit ja modernit käyttöliittymät. Myös käyttölämpötila nousi ja laitteella on ensimmäisenä teollisuusjäähdyttimenä maailmassa energialuokitus.

 

Hyödyllisiä linkkejä

Lue lisää artikkeleita aiheesta Teollisuus

SLO teollisuustoimijana

Superjäähdytin Blue e+

Sähköä ilmassa? Suojaudu ilmastollisilta ylijännitteiltä

Loppukesän sääolosuhteet synnyttävät usein ukkosrintamia, jotka aiheuttavat tuotantokatkoksia ja taloudellisia vahinkoja valmistusprosessissa. Kohde kannattaa suojata ajoissa riittävin toimenpitein ja järjestelmin.

Teollisuus hyötyy SLO:n rasvatusta koneistosta

Suomen talous kasvaa kohisten ja vientimme vetää hyvin, talouslukujen ennustetaan paranevan koko ajan.

LAPP-kaapelit nyt SLO:n valikoimassa!

SLO:n valikoimasta löytyy nyt laaja valikoima erilaisia LAPP Automaation kaapeleita.