Monipuolista palvelua käytettiin myös Baltic Connector Oy:n kaasukompressoriaseman rakennustyömaalla Inkoossa

Suomenlahdella meren pohjassa kulkee 77 kilometriä pitkä Balticconnector-kaasuputki, joka yhdistää Suomen ja Viron kaasuverkot vuoteen 2020 mennessä. Putki alkaa kummassakin maassa kaasukompressoriasemalta, joka Suomen päässä sijaitsee Inkoossa. Projektin toteuttaja on Baltic Connector Oy ja SAIPU Oy projektin rakennussähköurakoitsija. SLO on menossa mukana toimittajana ja palveluntarjoajana. Lue kirjoituksesta, kuinka SLO:n verkkokauppaan avatulla projektikohtaisella tilillä hallinnoidaan tarvikehankintoja ja laskutusta.

Monipuoliset jakelureitit parantavat energiaturvallisuutta

Kaasuputki on EU:n hanke, joka mahdollistaa Baltian maiden ja Suomen kaasumarkkinoiden yhteen liittämisen ja Suomen yhdistymisen EU:n energiamarkkinoihin. Hankkeen yhtenä tavoitteena on parantaa Suomen ja Itämeren alueen energiaturvallisuutta sekä edistää huoltovarmuutta.

SAIPU valittiin kilpailutuksella rakennussähköurakoitsijaksi ja sopimus Baltic Connector Oy:n kanssa allekirjoitettiin kesällä 2018. Eurooppalaisestikin merkittävä projekti suunniteltiin tarkasti ja rakennussähköurakointi alkoi vuoden 2018 lopulla. SLO valittiin kilpailutuksella projektiin sähkötarvikkeiden toimittajaksi. SLO:lta tulee projektikohteeseen kaapelit, kaapelihyllyt, valaisinripustuskiskot ja valaisimet. Tuotteiston toimitusaikataulu suunniteltiin ja verkkokaupan käyttötapa mietittiin projektin tarpeiden mukaan.

Verkkokaupan tili yhdistää sovitut hinnat ja projektit

Mikä tekee verkkokaupasta Inkoon projektissa erityisen, on sen käyttötapa. Äkkiseltään itsestään selvältä ja ehkä jopa arkiselta vaikuttava palvelu - verkkokauppa - onkin monipuolinen ja mukautuva projektityökalu.

Heti yhteistyön vahvistuttua SLO:n verkkokauppaan avattiin projektikohtainen asiakastili, joka on itsenäinen urakoitsijan omasta asiakastilistä. Tätä toimintamallia käyttävät etenkin suuret toimijat, joilla on samanaikaisia työmaita ja hankintojen tulee kohdistua sovituilla hinnoilla oikeille projekteille.

Erillinen työmaatili sopii kaasukompressoriaseman rakennusprojektiin, koska verkkokaupan käyttäjiä on rajatusti. Käytännössä isot tilaukset tekee projektipäällikkö ja pienempien tavaroiden hankinnasta vastaa työmaan kärkimies. SAIPUn projektipäällikkö Jaakko Uutela kehuu, että SLO:n kanssa projektikohtainen laskutus saatiin sovittua erittäin sujuvasti.

- Verkkokauppa on paikoittain soittamista nopeampi tapa tilata.
Jaakko Uutela, projektipäällikkö SAIPU Oy.

Verkkokauppa kevensi työmaavarastointia

Verkkokauppa on auttanut SAIPUa tehostamaan myös varastointia. Aikaisemmin SAIPU käytti enemmän omia työmaavarastoja, mutta on SLO:n kanssa asioidessaan voinut luopua osasta varastoja, koska tilaaminen on verkkokaupan kautta helppoa ja toimitukset laadultaan hyviä. Kun yleisimpiä tuotteita saa jo seuraavaksi päiväksi, kaasukompressoriaseman työmaallakin on riittänyt pienimuotoinen varastointi.

Yhteistyön juuret ulottuvat 1980-luvulle

Nykyinen SAIPU on yksi SLO:n vanhimpia asiakkuuksia.  Yhteinen tekeminen on alkanut jo 1980-luvulla silloisen Sähköpalvelu Oy Timo Kurjen kanssa, josta vuosien saatossa tuli osa Hartela Talotekniikkaa. Yritykseen kuului lisäksi Turun Valo ja Voima Oy ja Saipu Oy. Näiden kolmen yritysten fuusioituessa vuonna 2014 syntyi nykyinen SAIPU Oy, jonka kanssa SLO tekee yhteistyötä.

Tutut myyjät ovat tekemisen vankka kivijalka

Luottamukselle rakennettu, pitkä asiakassuhde luo tukevan perustan SAIPUn ja SLO:n yhteistyössä. Asiakasvastaavana toimii Konalan myymälän myyntipäällikkö Jorma Heijari 30 vuoden työkokemuksella ja valaisinasioissa SAIPUa palvelee avainasiakasmyyjä Mikael Schmidt. ‑Kun on tuttuja henkilöitä, tiedän heti keneen ottaa yhteyttä kysymysten kanssa, kiteyttää Jaakko.

Vuosien aikana vahvaksi muodostunut asiakassuhde on auttanut Inkoonkin projektissa oikeiden ratkaisujen löytämistä. Kaasuasemalla on esimerkiksi räjähdysvaarallisia tiloja ja tämä on täytynyt huomioida tuotevalinnoissa ja rakentamisessa. Asiakkaansa tuntevan myyjän on helppo suositella oikeita ratkaisuja.

Jaakon kolme vinkkiä kansainvälistä projektia suunnittelevalle

  1. Huomioi toimitusajat suunnittelussa.
    Toimitusajat tuotteilla voivat olla pitkät. Erityisesti valaisimien kanssa voi tulla yllätyksiä.
  2. Huomioi projektikohteen erityispiirteet.
    Kaasuasemalla on räjähdysvaarallisia tiloja ja tämä on täytynyt huomioida suunnittelussa, ratkaisuissa ja tuotevalinnoissa.
  3. Isoissa urakoissa mieti vastuujako ja huolehdi avoimesta kommunikaatiosta.
    Kun samaa urakkaa tekee useampi urakoitsija, syntyy tekemisessä helposti päällekkäisyyksiä. Vältä kaksinkertainen työ hyvällä kommunikaatiolla.

Kuka?

Jaakko Uutela
projektipäällikkö
SAIPU Oy
Aloittanut SAIPUlla v.2015

 

Jorma Heijari
myyntipäällikkö
SLO Oy
Työvuosia SLO:lla 30

Kaasuputken tekniset tiedot

Putken halkaisija                          500mm

Käyttöpaine                                  30-80 bar

Putkimateriaali                             Hiiliteräs, sisältä epoksimaalattua ja ulkopuolelta polyeteenipinnoitettua

Maanalainen, peitesyvyys            1,1-1,4m

Korroosiosuojaus                          Katodisuojaus, joka käsittää kaksi anodikenttää

Mikä yritys?

SAIPU Oy

  • Vuonna 2018 liikevaihto 40 miljoonaa euroa.
  • Noin 200 työntekijää.
  • Alan suurimpia toimijoita.
  • Helsingin sähköyksikössä noin 60 omaa asentajaa. Helsingissä sähkö- ja LVI -yksiköt.

 Baltic Connector Oy

  • Perustettu toteuttamaan Suomen osuutta Suomen ja Viron välille rakennettavasta Balticconnector-kaasuyhdysputkesta.
  • Balticconnectorin on tarkoitus valmistua vuoteen 2020 mennessä.

Teksti:
Marja Apunen-Mäkelä
SLO Oy
Kuva:
Minna Juvonen / SLO Oy. Infograafi: Marja Apunen-Mäkelä

Rexam luottaa materiaalihallinnassa SLO:hon – ympäri vuorokauden

Monikansallinen Rexamin tuotanto asettaa kovia vaatimuksia materiaalihallinnolle.

Leca Finland Oy päivitti valvontajärjestelmänsä

Uudistustarpeet kartoitettiin SLO:n teknisen asiantuntijan johdolla Leca Finland Oy:n Kuusankosken kevytsoratehtaalla valmistetaan keraamista leca-soraa. Tuotetta voidaan käyttää monipuolisesti mm. harkkojen raaka-aineena, geokohteiden kevennyksissä, kattorakenteissa eristeenä, routaeristeenä perustuksissa, sekä kapillaarikatkona maanvaraisissa rakenteissa. Tehdas pyörii vuoroissa ja kerralla prosessista vastaa neljä työntekijää. Tuotantoa valvotaan kahdesta valvomosta ja lastausta kolmannesta valvomosta. Hyvälaatuinen kuva on häiriöttömän tuotannon kannalta tärkeää. Leca Finland Oy kameravalvontajärjestelmän päivitys tuli ajankohtaiseksi, sillä tekniikka oli ajan saatossa osittain vanhentunut ja varaosien hankinta lähes mahdotonta. Laajentaminenkin muuttui hankalaksi, koska komponentteja ei ollut enää tarjolla. SLO:n asiantuntijan avulla kartoitettiin kokonaistarve Leca Finland Oy:n sähkö- ja automaatioasentaja Mika Tötöllä on tekniset valmiudet tehdä muutokset itse, mutta hän tarvitsi tuekseen asiantuntijan tietämystä ja osaamista siitä, millä laitteilla muutostyö kannattaa tehdä. Apuun pyydettiin SLO:n tekninen asiantuntija, joka kartoitti tehtaan nykytilanteen. Parin tunnin tehdaskierroksen aikana hahmottui kokonaiskuva uudistustarpeesta. Yhteistyössä luotiin suunnitelma uudesta teknisestä toteutuksesta. Siinä kaikki vanhat toiminnot siirrettiin uuteen järjestelmään mahdollisimman pienin muutoksin ja lisättiin pari uutta kameraa. Nämä laitteet valittiin täydentämään suunnitelmaa Hybriditallentimet. Vanhat kamerat päätettiin säilyttää ja kokonaisuuteen lisättiin hybriditallentimia, vaikka tarvetta kuvien tallentamiseen ei ollut. Näin varmistettiin se, että tarvittaessa kamerat voidaan tulevaisuudessa vaihtaa uusiin IP- tai HD-TVI -kameroihin. Hybriditallentimet valittiin, koska niiden tekninen toteutus on yksinkertainen. Ethernet -muuntimet signaalien muuntamiseen. Valikoimaan tuli muuntimet valokuidulle, USB- ja HDMI-signaalille ja langaton WLAN-linkki. Asiakas hankki itse näytöt, joilla kasvatettiin kuvasuhdetta ja saatiin parempi kuvanlaatu kameroista. Kokonaisuuteen mukaan tulleet uudet IP-kamerat liitettiin suoraan LAN-verkkoon, jotta kamerakuvaa voi katsella mistä vain. Kytkimet muuntimien ja tallentimien liittämiseen. Tarvittavat laitteet löytyvät SLO:n lähiverkonlaitteiden valikoimasta. Temppuileva USB -kaapeli vaihtui parikaapelimuuntimeen Projekti eteni suunnitelmien mukaan. Ainoa ongelma tuli 12 metrin USB-jatkojohdon kanssa, joka ei toiminut tallentimen kanssa. Tämäkin ratkesi, kun oikkuileva jatkojohto vaihdettiin parikaapelimuuntimeen. Analogisilla kameroilla ja kuvanjakajilla toteutettuja valvomoita on vielä paljon jäljellä. Niiden nykyaikaistaminen tulee eteen viimeistään siinä vaiheessa, kun joku komponentti hajoaa. Parempi olisi tehdä muutos ennakoivasti. Ota rohkeasti yhteyttä ja pyydä kartoitusta. SLO auttaa muutoksen suunnittelussa ja toteutuksessa.

ANDRITZ luottaa Soneparin asiantuntijuuteen

Vientiprojekti hallinnoitiin Soneparin palvelulla ANDRITZ Oy on maailman johtavia sellu- ja paperiteollisuuden järjestelmien, laitteiden ja palvelujen toimittajia. Sonepar on ANDRITZin pitkäaikainen kumppani ja pääsi mukaan Etelä-Amerikassa sijaitsevan sellutehtaan projektiin, jossa nostettiin tuotantokapasiteettia. Sonepar etsi tiukassa aikataulussa oikeat tuotteet, dokumentoi sekä pakkasi rahdin valmiiksi valtamerimatkalle.  Soneparin ja ANDRITZin yhteinen tekeminen on alkanut vuonna 2007. Toistakymmentä vuotta jatkunut yhteistyö syveni ja laajeni kansainvälisessä sellutehtaan projektissa, jolloin asiakas käytti tuotehankintojen lisäksi Vientipalvelua. Projektin kokoluokasta ja vaativuudesta kertoo se, että suunnittelupöydältä tuotteiden toimittamiseen käytettiin aikaa puoli vuotta. [caption id="attachment_14917" align="alignnone" width="750"] Kuva: Havainnekuva sellutehtaasta[/caption] Projektin hallintaa palveluna [caption id="attachment_14909" align="alignright" width="329"] Vasemmalla Ilkka Anttila, teollisuuden myyntipäällikkö, Sonepar Suomi Oy ja oikealla Toni Rämö,  Senior Project Engineer, Pulp and Power Plant Automation, ANDRITZ Oy.[/caption] Vientipalvelu on Soneparin yksikkö, jossa myyntisihteerit ja asiantuntijat tarjoavat monipuolista osaamistaan kansainvälisten projektien hallintaan. He vertailevat ja tekevät tarjouksia, käsittelevät tilauksia, hallinnoivat ostotilauksia ja laskuttavat. Asiakasta varten nimetty myyntisihteeri hoitaa myös projektin toimitusaikavalvontaa ja valvoo pakkaamista. Sonepar valikoitui projektikumppaniksi luotettavuuden ja pitkän yhteistyön perusteella ANDRITZin vanhempi projekti-insinööri Toni Rämö sai vihiä Soneparin kyvykkyydestä kansainvälisissä projekteissa, kun Soneparin myyntipäällikkö Ilkka Anttila kävi esittelemässä palveluportfoliota, johon myös kansainväliset vientiprojektit moninaisine vaiheineen lukeutuvat. Kun sellutehtaan kapasiteetin kasvattaminen tuli ANDRITZille projektiksi, he ottivat yhteyttä.  - Sonepar on iso ja luotettava toimija. Päätökseen vaikutti myös pitkä yhteistyö ja aiemmin toteutetut projektit, kertoo Toni Rämö. Erityisvaatimusten täyttäminen ja ennakointi avainasemassa Ulkoistamalla projektin hallinnan ANDRITZ vapautti omaa aikaansa projektin muihin toimintoihin. Projektissa Sonepar hoiti asiakkaan puolesta kaapeleiden määrittelyn ja menekin laskemisen. Sellutehtaan sähkösuunnitelma oli tehty eteläamerikkalaisten standardien mukaan, jolloin johdinten värit ja vaipat eivät vastanneet suomalaista valikoimaa. Soneparin kaapeliasiantuntijat etsivät kohdemaan vaatimusten mukaiset suomalaiset vastineet ja laskivat koko projektin kaapelitarpeen kerralla, sillä Etelä-Amerikassa samaa kaapelia ei ollut saatavilla. Kaapeleita lähti rahtina Etelä-Amerikkaan yhteensä vajaa 10 kilometriä. Merirahtiin lähtevät kontit dokumentointiin ja kuvattiin viranomaisia varten. Se on tärkeää, koska viranomaiset ovat kirjallisten tietojen varassa. Jos matkan varrella tarvitaan tietoa sinetöityjen konttien sisällöstä, viranomaisilla on käytössä vain kuvat ja dokumentit.  "Soneparissa ymmärretään asiakkaan toiminnan avainkohdat ja osataan tarjota oikeat tuotteet oikeassa paikassa. " - Ilkka Anttila, Sonepar Suomi Oy Tuotteet kerralla oikein ja täsmällisessä aikataulussa ANDRITZin vientiprojektissa kriittinen elementti oli laivauksen tiukka ja kiireinen aikataulu. Sonepar koordinoi koko ajan toimituksia ja piti huolen, että tilaukset saatiin ajallaan kontteihin - Vaihtoehto olisi ollut lentorahti ja se on kallista, korostaa Toni. Koska tilausten oikeellisuus ja aikataulutus olivat tärkeässä roolissa, käytettiin niitä onnistumisen mittarina.  -Oikein onnistunut projekti, sillä kaikki saatiin laivaan ja työmaalle ajoissa. Käyttäisimme ilman muuta Soneparin palveluita uudestaankin, painottaa Toni. SLO:n myyntipäällikkö Ilkka Anttila kiittelee ANDRITZin ammattimaista tapaa, joilla asioita saatiin vietyä vaivattomasti eteenpäin. – Se oli mielenkiintoinen projekti ja sain olla siinä mukana alusta loppuun asti. Tuli hyvä olo, kun kaikki meni hyvin, arvioi Ilkka. Haasteilta vältyttiin jatkuvalla yhteydenpidolla Projektin kannalta merkittäviä haasteita ei kohdattu. Vaikka kaapelitarve oli määrällisesti suuri, saatavuudesta ei syntynyt ongelmaa, koska Sonepar oli jatkuvasti yhteydessä sekä toimittajaan että asiakkaaseen. - Soneparissa ymmärretään asiakkaan toiminnan avainkohdat ja osataan tarjota oikeat tuotteet oikeassa paikassa, kiteyttää Soneparin myyntipäällikkö Ilkka Anttila. Soneparin tarjoama palvelukokonaisuus ANDRITZille Tuotteiden ja kaapeleiden määrittely ja menekin laskeminen. Muun muassa ulkomaalaiset kaapelistandardit eroavat Suomen standardeista, jolloin tilaukseen piti löytää oikeat tuotteet suomalaisesta valikoimasta. Dokumentointi Toimitusaikavalvonta Kontitus     [su_note note_color="#eceef0" text_color="#000000"] Mikä yritys? ANDRITZ Oy on yksi maailman johtavista sellu- ja paperiteollisuuden järjestelmien, laitteiden ja palvelujen toimittajista. Sen tuotealueita ovat puunkäsittely, kuituprosessit, kemikaalien talteenotto ja massankäsittely. Lisäksi ANDRITZ Oy tarjoaa erilaisia biomassakattiloita ja kaasutuslaitoksia energian tuotantoon. Suomessa ANDRITZ-yhtiöiden henkilöstön määrä on noin 1300. Osaamiskeskukset ovat Kotkassa, Lahdessa, Lappeenrannassa, Savonlinnassa, Tampereella ja Varkaudessa. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Helsingissä. Yhtiön omistaa itävaltalainen ANDRITZ AG. [palsta][1-2] Missio Yritys tukee asiakkaitaan menestymään innovatiivisella ja laadukkaalla suunnittelulla ja palvelulla. ANDRITZIN missioon kuuluu muodostaa vahvoja ja kestäviä suhteita, joilla on myönteinen vaikutus omiin teollisuusalan asiakasyrityksiin. [/1-2][1-2] Visio Yksi maailman johtavista yrityksistä valituilla markkinoilla. ANDRITZ suhtautuu intohimoisesti innovatiivisiin suunnitteluratkaisuihin. Teknologia- ja laatujohtajana se haluaa tuottaa kestäviä ratkaisuja asiakkailleen ja osakkeenomistajille sekä varmistaa pitkäaikaisen kannattavan kasvun jatkumisen. [/1-2][/palsta] [/su_note]