Rauno Huikari
Tekninen asiantuntija,
SLO Oy
18.1.2019

Television katselu on siirtymässä yhä enemmän nettiin ilman että kuluttajat sitä aina edes huomaavat. Antennien kautta katseluun on taas kerran tulossa muutoksia. Millaisia ja koska, siitä asiantuntijamme kirjoitus.

Suomessa on ollut suunnitteilla siirtyä kokonaan HD-antennilähetyksiin 1.4.2020 alkaen. Nyt muutoksen aikataulu uhkaa siirtyä usealla vuodella. Syynä on kilpailutus siitä, kuka lähettää YLEN HD-sisällöt tulevaisuudessa. Kiistan tekee mutkikkaaksi se, että kilpailevat tahot käyttävät eri taajuusalueita. Vastakkain ovat Digitan UHF-taajuusalue sekä DNA:n VHF-alue.

Nyt pääjakelija on Digita. Jos DNA voittaisi kilpailutuksen, saattaisi tilanne kääntyä VHF-jakelun puolelle pysyvästi. Digitalle saattaisi jäädä UHF-alueelle niin vähän sisältöjä, että pääosa antennivastaanotosta siirtyisi VHF-alueelle.

UHF mobiilin taajuudeksi?

Liikenne- ja viestintäministeriö visioi digitaalisen infrastruktuurin kehittämisestä seuraavalla tavalla:

”Suomi on esimerkiksi pyrkinyt edistämään maanpäällisen TV-toiminnan käytössä olevan alemman UHF-kaistan (470–694 MHz) osoittamista mobiilikäyttöön Euroopassa. Suomessa voi olla tarkoituksenmukaista arvioida mahdollisuutta osoittaa kansallisesti tältä alueelta taajuuksia mobiilikäyttöön jo ennen kansainvälisiä päätöksiä.” Suomi tietoliikenneverkkojen kärkimaaksi -Digitaalisen infrastruktuurin strategia 2025. LVM julkaisuja 10/2018 s.20.

Jos näkemys koko UHF-alueen ottamisesta mobiilikäyttöön toteutuisi, Digita menettäisi pelin lopullisesti.

Koko kiistan tekee huvittavaksi se, että TV:tä ja ohjelmia katsotaan paljon suoratoistopalveluiden kautta. Kymmenen vuoden kuluttua tilanne voi olla se, että UHF- ja VHF-jakelut TV-kuvan siirrossa ovat menettäneet merkityksensä ja lopetettu.

Millainen antenni taloon kannattaa asentaa? Kuka tietää. Kenties mobiiliantenni.

Spinner tehonjakajat VIRVEstä 5G:hen

Sisäpeittoverkko on tärkeä investointi, joten se kannattaa suunnitella ei vain juuri tämän päivän, vaan myös tulevaisuuden tarpeita varten.

TE 8000 – laitekaappi kaikkiin IT-laiteasennuksiin

Monikäyttöinen laitekaappi, josta löytyy oma versionsa niin verkkolaitteita kuin palvelimiakin varten.

Tehokas verkkosaneeraus uudistetulla tulppavarokekaapilla

Kun sähkönjakeluyhtiö Koillis-Satakunnan Sähkö Oy kehitti  kotimaisen vastineen verkkosaneerauksissa käytettävälle tulppavarokekaapille, syntyi Rapid 2.4/1 (snro 5400013).