Syrjäseudut voivat olla luonnonvoimien armoilla kun sitä katsotaan sähkönjakelun kulmasta. Suomessa kaupungeissa ja kasvukeskuksissa on hyvä ja luotettava infrastruktuuri .

Varavoima on jatkuvasti yleistyvä hankinta niin teollisuudessa, omakotitalouksissa kuin mökeilläkin. Ja syytä onkin. Nykyisten järjestelmien hinnat alkavat olla kohtuullisia saatuun hyötyyn nähden. Suhteellisen pienellä hankinnalla saadaan varmistettua normaali eläminen sähkökatkojen sattuessa. Kehitys on tuonut tullessaan tarpeen sähkön luotettavuudelle.

On olemassa muutamia erilaisia vaihtoehtoja mitä pitää punnita kun varavoimaa mietitään eri olosuhteisiin:

  • Kauanko sähkökatko voi kestää?
  • Montako sähkökatkoa on vuodessa?
  • Kuinka suuren osan ns. normaalista olosuhteista halutaan aggregaatilla turvata?
  • Tarvitseeko järjestelmän olla riippuvainen käyttäjästä vai tarvitaanko enemmän automaatiota?

 


Vaihtoehto 1: Kannettava aggregaatti

Esimerkkituote: Inmesol AH-550-M bensiiniaggregaatti 5.5 kW – SLO:n verkkokaupasta sähkönumerolla 6427584

Olet paikalla sähkökatkoksen sattuessa tai verkossa ei ole mitään kriittistä. Voit hyvin turvautua siirrettävään generaattoriin jonka noudat sähkökatkon sattuessa ja kytket tarvittavat laitteet aggregaatin ulostuloon esim. jatkojohdoilla. Tämä vaihtoehto vaatii eniten sinulta, mutta on myös huokein vaihtoehto.

Mitoitus voidaan miettiä sen mukaan mitä halutaan turvata. Kun siirrytään suurempiin aggregaatteihin on syytä huomioda lisääntyvä paino. Pienimpiä malleja siirtää vielä 1 henkilö, mutta keskikokoista tai isompaa aggregaattia on syytä liikuttaa pyöräsarjan avulla.


 

Vaihtoehto 2: Kiinteästi asennettava siirrettävä aggregaatti

Esimerkkituote: Inmesol 3-L-AL-1000-E dieselaggregaatti 8 kW – SLO:n verkkokaupasta  sähkönumerolla 6427604  

 

Kohteesi sähköverkko on myös mahdollista varustella niin, että voit tarvittaessa kytkeä verkkosyötön rinnalle varavoiman. Tässä tapauksessa aggregaatin. Varavoiman käynnistys ja kytkentä on edelleen tehtäväsi, mutta verkon valmistelu mahdollistaa sen, että kaikki kohteessasi toimii normaalisti. Mitoituksessa pitää huomioida mahdolliset käynnistysvirrat. Näitä tuottaa mm. 3 -vaiheiset pumput. Aggregaattia voi olla syytä ylimitoittaa jos sitä verrataan nominaali kuormaan.

 


Vaihtoehto 3: Automaattinen varavoimala

Esimerkkituote: Inmesol 3-L-AL-1500-CA dieselaggregaatti 12 kW – SLO:n verkkokaupasta sähkönumerolla 6427609

Tarjolla on myös järjestelmä mikä on täysin automaattinen. Tämä ei vaadi läsnäoloasi vaan järjestelmää tarkkailee verkkoa ja katkon sattuessa käynnistää aggregaatin. Järjestelmä siirtää myös kuorman aggregaatille.

Verkon palautuessa järjestelmä siirtää kuorman takaisin valtakunnan verkkoon ja sammuttaa aggregaatin. Tämä vaihtoehto on kohteisiin missä ei välttämättä aina olla paikalla tai arvostetaan automaattista toimintaa.

Automaattinen järjestelmä mitoitetaan yleisesti ottaen kattamaan pääsulakkeesi koko. Tämä mahdollistaa normaalin toiminnan sähkökatkon aikana.


Maakaapeleiden vaippavikojen paikannus

3M Dynatel 2573M -kaapelinhakulaitteella

System Elpress

Sertifioituja ratkaisuja – Käyttäen oikein kaapelia, liittimiä ja työkaluja – koulutetun käyttäjän suorittamana

Milwaukeen hydrauliset ja akkukäyttöiset leikkurit maanalaisten kaapeleiden työstämiseen

Pään yläpuolella tehtäviin töihin sopiva M18 HCC45 ja kauko-ohjattava maanalaisten kaapelien katkaisuun sopiva M18 HCC75R-502C.