Seppo Mustonen
Aluejohtaja, Pohjois-Suomi,
SLO Oy
23.10.2019

Niistä ajoista, kun isoisä lampun osti, on kuljettu pitkä matka hehku- ja loistevaloista tämän päivän ledivaloihin ja valonohjaukseen.

Juhani Ahon noin 130 vuotta sitten kirjoittaman tarinan keskiössä oli vielä öljylamppu, mutta pian sen jälkeen alkoi sähkön valtakausi. Se jatkuu edelleen, sillä digitaalinen maailma tarvitsee sähköä entistä enemmän.

Nykykodissa on monenlaisia sähkölaitteita, mutta yksi suurimman muutoksen ihmisten, ja varsinkin naisten elämään toi pyykinpesukoneen keksiminen. Suomessakin vielä pari sukupolvea sitten naiset käyttivät suuren ajan päivästään veden lämmittämiseen tulella ja sen jälkeen pyykin pesemiseen käsin. Pesukone vapautti tämän ajan muuhun, kuten kouluttautumiseen ja uuden oppimiseen.

Lasten kouluttautuminen kehittyvissä maissa onkin tehokkain tapa vähentää köyhyyttä maailmassa. Lisäksi tyttöjen koulutus vähentää tutkitusti lapsiavioliittoja ja siten lapsien määrää.

Fakta kuitenkin on, ettei oppiminen parane sillä, että kehitysmaihin saadaan lisää kirjoja tai edes opettajia, vaan sillä, että kylään saadaan sähköt, jolloin oppilaat voivat tehdä kotitehtäviä vielä auringonlaskun jälkeenkin.

Tämä kehitys onkin meneillään maailmanlaajuisesti. Sähkö auttaa matalan tulotason maita nousemaan köyhyydestä, jolloin kahtiajako pienenee köyhien ja rikkaiden maiden välillä. Sähkö onkin perustarve, joka alkaa olla miltei kaikkien saatavilla: tänä päivänä noin 85 % maapallon asukkaista voi käyttää sähköä.

Maailman väkiluvun kasvaessa ja yhä useamman kodin liittyessä sähköverkkoon, on entistä tärkeämpää, että kuluttamamme sähkö on tuotettu ekologisesti, mielellään uusiutuvilla energianlähteillä. Täysin ongelmatonta energiantuotannon muotoa ei ole, mutta aurinkoenergian ympäristöhaitat lienevät kaikkein vähäisimmät. Kaikki energiamme on lähtöisin auringosta, ja se tarjoaa joka päivä enemmän energiaa kuin tarvitsemme koko maapallon sähköntarpeiden täyttämiseen. Aurinko tuottaa energiaa luonnostaan. Aurinkopaneeleilla voidaan tuottaa sähköä myös alueilla, joihin ei sähköverkkoa ole vielä rakennettu.

Maailma paranee vain tekojen kautta. Panostus kehittyvien maiden sähköntuotantoon on panostus samalla mm. ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi, kastelu- ja juomavesijärjestelmien kehittämiseksi, pakolaisvirtojen hillitsemiseksi, demokratian, tasa-arvon ja suvaitsevuuden lisäämiseksi sekä esimerkiksi lapsikuolleisuuden vähentämiseksi.

Suomi on aurinkoenergian tuotantopotentiaaliltaan Saksan veroinen maa. Suomen pimeitä syksyjä ja talvia kompensoi valoisa kevät sekä kesä, jolloin aurinkoa riittää lähes vuorokauden ympäri.

SLO:lta saat aurinkoenergiaratkaisut isoon ja pieneen tarpeeseen!

 

Inverttereitä nyt saatavilla myös isommassa kokoluokassa

Growattin invertteriperhe kasvaa vastaamaan asiakastarpeita kysynnän kasvaessa. Sonepar tuo valikoimaansa ja varastoonsa Growattin On-Gridd invertterit kokoluokassa 30, 40 ja 50kW. Tunnetusti näissä tuotteissa on kaikki vakiona mitä aurinkoinvertteriltä voidaan odottaa ja vaatia.

Weidmüller PV-STICK

PUSH IN-liitin aurinkosähköjärjestelmien turvalliseen ja nopeaan kaapelointiin

Nyt on energiatehokkuusremontin aika

Rakennusten hiilijalanjäljestä jopa 75% syntyy käytön aikana. Rakennusten energiatehokkuuden parantaminen on keskeinen keino pienentää energiankulutusta ja siten auttaa ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.   Ratkaisevassa roolissa on rakennusten käytönaikainen energiatehokkuus Korjaamisen tarve ei katoa poikkeustilanteessa minnekään, joten myös nyt on oikea aika tehdä kiinteistöjen energiaremontteja. Varsinkin omakotitaloissa pystyy jo pienillä teoilla vähentämään energiankulutusta. Energiatehokkuus on myös osa huoltovarmuutta, koska se parantaa energiaomavaraisuuttamme. Valtiolta avustusta energiaremonttiin Valtio antaa energia-avustuksia remontteihin, jolloin yhä useammalla on taloudellinen mahdollisuus parantaa oman kodin tai taloyhtiön tehokkuutta. Jokainen korjattu rakennus on askel kohti hiilineutraalimpaa Suomea. Lisäksi toimiva sähköistys lisää helppoutta, hyvinvointia ja kiinteistön turvallisuutta. Älykkäät talotekniset ratkaisut kehittyvät vinhaa vauhtia Digitalisaatio ja rakennusautomaatiojärjestelmät tarjoavat valtavat mahdollisuudet kiinteistöalalle. Älykkäät rakennukset ovat kohta keskuudessamme, koska ihmiset haluavat helppoa, turvallista, energiaa säästävää ja vähäpäästöistä elämäntapaa. Parempaa valoa uudella LED-tekniikalla Älykäs teknologia mahdollistaa myös kustannusten, resurssien ja energian säästön infrassa, rakentamisessa ja liikenteessä. Valaistusremontilla saadaan säästöjä käyttökustannuksiin ja parannetaan valaistuksen määrää ja laatua valitsemalla uutta led-tekniikkaa. Uusimalla niin ulko- kuin sisävalaistus säädettäviin ja pitkäikäisiin led-valaisimiin, tilan viihtyisyys paranee ja hiilijalanjälki pienenee. Sivutuotteena positiivinen yrityskuva ja mukavammat työolosuhteet Vähäpäästöisyys ja energiatehokkuus ovatkin nyt yritystenkin liiketoiminnan ytimessä, joten toimitilojen, hallien ja piha-alueiden korjaustarve kannattaa tarkistaa. Oheishyötyjen, kuten asiakastyytyväisyyden, maineen sekä työolosuhteiden paraneminen kannattaa huomioida myös kannattavuustarkasteluissa. Nyt kannattaa investoida aurinkojärjestelmiin ja sähköautojen lataukseen Ajankohtaisia investointikohteita ovat energiatehokkuuden lisäksi myös mm. aurinkosähköjärjestelmät sekä sähköautojen latausasemat. Näidenkään asennus ei katso vuodenaikaa. Hyvä on myös muistaa, että kiinteistön arvo kasvaa energia- ja kustannustehokkuuden myötä.   [su_box title="Neljä syytä tehdä energiaremontti" style="soft" box_color="#eceef0" title_color="#0f0d0d"] Valtio avustaa energiaremontteja Rakennusautomaatiolla saat säästöjä Uudella led-tekniikalla parannat valaistusta samalla kun säästät Vähäpäästöisyys ja energiatehokkuus ovat modernin liiketoiminnan ytimessä [/su_box]